Svijet

Rusija pozvala zaposlene u Sekretarijatu UN-a da budu posvećeni principima nepristrasnosti

Rusija je u srijedu saopštila da je ministar vanjskih poslova te zemlje Sergej Lavrov podsjetio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa na "imperativ" da zaposlenici Sekretarijata UN-a budu posvećeni principima nepristrasnosti.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju navodi da je sastanak između ruskog šefa diplomatije i šefa UN-a održan u utorak navečer u New Yorku.

Pročitajte još

“Došlo je do suštinske rasprave o različitim aspektima saradnje između Rusije i Ujedinjenih nacija, kao i o ključnim pitanjima na međunarodnom planu”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Lavrov i Guterres složili su se oko važnosti daljeg jačanja centralne koordinirajuće uloge UN-a u globalnoj politici, uzimajući u obzir najširi spektar stavova država članica.

“Sergej Lavrov je također naglasio imperativ striktnog poštivanja principa nepristrasnosti i ekvidistance od cjelokupnog osoblja Sekretarijata UN-a u strogom skladu sa Poveljom Organizacije”, navodi se u saopštenju.

Lavrov je doputovao u SAD 21. januara kako bi učestvovao u otvorenoj debati Vijeća sigurnosti o situaciji u Pojasu Gaze.