Svijet

Potresna priča iz Avdijivke: "Ako se Zapad ne trgne, njihovi vojnici morat će u rat"

BBC je objavio potresnu reportažu iz Avdijivke, grada na istoku Ukrajine koji ruske snage pokušavaju osvojiti već mjesecima te su ga pretvorile u ruševine. Prema posljednjim informacijama, pad Avdijivke je samo pitanje vremena.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/EURONEWS
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/EURONEWS

Čovjekova šaka izgledala je neprepoznatljivo. Kao razbijena i natučena breskva. “Ili poput kamena”, rekao je ukrajinski vojni hirurg lupkajući po smrznutim prstima.

Pročitajte još

Bio je to drugi slučaj ozeblina koje je liječio tog jutra, stojeći pokraj improviziranog operacijskog stola, skriven unutar kućice u blizini opkoljenih ruševina ukrajinskog grada Avdijivke na prvoj liniji fronta. “Vjerovatno će izgubiti obje ruke”, rekao je hirurg namršteno.

Branitelji su iscrpljeni i frustrirani

Dok se ruska invazija približava kraju svoje druge godine, raspoloženje među ukrajinskim braniteljima se pogoršava. Iscrpljenost, frustracija zbog nedostatka oružja i spoznaja da neće biti brze vojne pobjede – sve to uzima danak.

“Jutros mi je ubijen najbolji prijatelj”, vikao je jedan bradati vojnik, uz kišu psovki i nalet hladnog zraka, dok je upadao kroz stražnja vrata u dobro skrivenu poljsku bolnicu 47. brigade.

Nekoliko trenutaka kasnije još su dvojicu ranjenih muškaraca uveli na drugi ulaz. Vadim, 48, pogođen je gelerom u nadlakticu tog jutra dok je njegova jedinica napadala ruski položaj u Avdijivki.

“Jako je teško vani”, rekao je dok je hirurg, stariji poručnik po imenu Vitalij, došao pogledati ranu, a dva vojna medicinara rezala Vadimovu prljavu uniformu. “Nemamo dovoljno oružja, koje nam je prijeko potrebno”, dodaje.

“Neprijatelj ima svega, a mi gotovo ništa”

“Teško je. Neprijatelj ima puno svega, svake vrste opreme, a mi nemamo gotovo ništa”, rekao je drugi ranjenik, 24-godišnji Andrij, prije nego što se trgnuo od boli. Ruska artiljerijska granata pogodila je njegov rov preko noći, komad šrapnela mu je probio gležanj, prenosi Index.hr.

Hirurg Vitalij je prije rata radio u dječjoj bolnici. Umorno je govorio o svom prošlogodišnjem iskustvu amputacije udova tokom neuspjele ukrajinske protuofanzive preko ruskih minskih polja te o naizgled beskonačnom saniranju rana od šrapnela.

“Ako se Zapad ne trgne…”

“Pozivam Zapad da bude odlučniji u pružanju pomoći Ukrajini, jer ako to ne učini, prije ili kasnije će se njihovi vojnici morati boriti protiv ovog zla koje je napalo našu zemlju”, rekao je.

Dalje prema sjeveru, dva ogromna ukrajinska tenka protutnjala su blatom i snijegom umazanom seoskom cestom, zatim skrenula kroz još jedno teško uništeno selo i dalje prema najbližim ruskim linijama, udaljenim možda dva kilometra.

Grad je pred padom

Nakon višemjesečnih borbi čini se da su snage Kremlja blizu ruševinama Avdijivke, a neki ukrajinski vojnici privatno su priznali da bi grad, poprište nekih od najžešćih borbi u ratu dosad, mogao pasti svakog trenutka. “Uzrujani smo”, rekao je ukrajinski časnik Oleksij iz ukrajinske 110. mehanizirane brigade, stojeći pokraj ogromnog mobilnog topa dok je zvuk ruskih pušaka tutnjao u daljini.

Mobilni top češke proizvodnje ima spremnik u koji stane 36 granata koje može ispaliti jednu za drugom. No, dok je lani rutinski ispaljivao 80 granata dnevno na ruske položaje oko Avdijivke, sad to više ne čini.

“Trenutno imamo dvije granate, ali nemamo (eksplozivnih) punjenja za njih… tako da ih ne možemo ispaliti”, rekao je Oleksij. Sugerirao je da su nestašice streljiva općeraširene i da su imale dramatičan utjecaj na borbe u Avdijivki.

“Dečki u gradu imaju samo puške”

“Osjećamo veliku odgovornost za naše dečke koji se trenutno bore u gradu, naoružani samo jurišnim puškama.” Situaciju je uporedio s početkom 2022., kada je također nedostajalo streljiva, a on je bio ranjen.

“Brinem se da ćemo i sada imati velik broj žrtava, čemu sam tada svjedočio u vojnoj bolnici”, rekao je Oleksij.

U poljskoj bolnici dva nova ranjenika sada su previjena. Stariji čovjek Vadim ustao je kao da će otići. Tvrdi da je spreman vratiti se svojim drugovima u rov, ali ljekar je insistirao da mora pričekati najmanje sedam dana.

“Naši borci su odlučni”

Hirurg Vitalij ismijao je ideju da neki ukrajinski vojnici možda namjerno dobivaju ozebline kako bi izbjegli paklene uvjete na prvim crtama bojišnice.

“To je apsurdno. Morao bi biti potpuni idiot. Mi nemamo takvih dezertera i nikada se nisam susreo s takvom situacijom. Naprotiv, naši borci su odlučni da ostanu”, rekao je.

“Ali uvjeti su ekstremni i oni moraju sjediti u rovovima bez peći na -15 ili -20, jer će svaka toplina biti vidljiva (Rusima) kroz termovizijske uređaje”, dodaje.

Pad Avdijivke je pitanje vremena

U Avdijivki niko neće braniti gomile ruševina i spaljenog željeza, rekao je jučer Dmitro Lihovij, glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga u regiji Tauri. Prema njegovim riječima, prioritet vojnog zapovjedništva je očuvanje života branitelja tog razorenog grada na istoku Ukrajine.

Podsjetimo, ruske snage već mjesecima pokušavaju osvojiti Avdijivku, strateški važan grad na istoku Ukrajine. U posljednje vrijeme su Rusi dosta napredovali te su presjekli nekoliko važnih opskrbnih ruta. Očekuje se da je pad Avdijivke pitanje dana, a ako i kad se to dogodi, bit će to prvi ukrajinski grad koji su Rusi osvojili u posljednjih osam mjeseci.

“Najvažnije je spasiti živote vojnika”

“U trenucima kada situacija na bojišnici postaje izuzetno teška, najvažnije je spasiti živote vojnika i izvesti ih na drugu bojišnicu. Moramo biti fleksibilni i manevrirati kako bismo sačuvali vojnike za daljnje borbene operacije, za oslobođenje ukrajinskog teritorija”, rekao je danas Lihovij, a prenose ukrajinski mediji. Njegove riječi se na proukrajinskim Telegram kanalima tumače kao najava povlačenja ukrajinskih snaga iz Avdijivke.

Glasnogovornik je rekao da uništenje Avdijivke i okolnih naselja pokazuje u što se mogu pretvoriti druga ukrajinska sela i gradovi ako se linije bojišnice pomaknu prema zapadu zemlje.

Glasnogovornik je ustvrdio da je zapovjedništvo vojske pripremilo rezervne opskrbne rute u slučaju da ruske snage presijeku glavni logistički pravac u gradu. No, znakovito je dodao da Oružane snage iz sigurnosnih razloga ne komentiraju situaciju u Avdijivki u realnom vremenu, što znači da je taj pravac možda već presječen, o čemu se već šire neslužbene informacije na proukrajinskim Telegram kanalima.