Svijet

Rusi: Predložili smo prekid vatre u Ukrajini, SAD je odbio

Prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini SAD su odbacile nakon kontakata između posrednika, rekli su ruski izvori za Reuters.

ukrajina rat
FOTO: ANADOLIJA

Američki izvori kažu da nije bilo službenog kontakta i da se Vašington neće uključiti u razgovore koji ne uključuju Ukrajinu.

Pročitajte još

Putin je 2023. slao signale Vašingtonu preko posrednika, uključujući i arapske partnere na Bliskom istoku, da je spreman razmotriti prekid vatre u Ukrajini, rekli su ruski izvori.

Ruski predsjednik je, kako su naveli izvori, prijedlagao zamrzavanje sukoba na sadašnjim linijama fronta i nije bio voljan prepustiti ništa od ukrajinske teritorije pod kontrolom Rusije, ali u Kremlju su to vidjeli kao najbolji put prema nekoj vrsti mira.

„Kontakti s Amerikancima nisu urodili plodom“, rekao je visoki anonimni ruski izvor, upoznat s razgovorima krajem 2023. i početkom 2024.

Drugi ruski izvor koji je upoznat sa kontaktima rekao je da su Amerikanci poručili Moskvi, preko posrednika, da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez učestvovanja Ukrajine, zbog čega su se razgovori završili sa neuspjehom.

Treći izvor koji je upoznat s raspravama rekao je: „Sa Amerikancima se sve raspalo“. Izvor je rekao i da Amerikanci nisu htjeli da pritiskaju Ukrajinu.

Mediji nisu ranije izvještavali o rasponu tih pregovora i njihovom neuspjehu.

Natpisi o njima dolaze u vrijeme dok američki predsjednik Joe Biden mjesecima pokušava kroz Kongres da sprovede slanje dodatne pomoći Ukrajini, međutim nailazi na protivljenje saveznika vrlo vjerovatno republikanskog protivkandidata na izborima u novembru Donalda Trumpa. Danas je Senat odobrio 61 milijardu dolara pomoći, međutim taj zakon još mora proći kroz donji dom Kongresa, u kojoj većinu drže republikanci, prenosi Index.

Anonimni američki zvaničnik Reutersu je rekao da SAD ne vode nikakve tajne pregovore sa Rusijom i da je Vašington konzistentan u tome da ne radi iza leđa Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako nikad neće prihvatiti rusku kontrolu nad bilo kojim dijelom ukrajinske teritorije i zabranio je kontakte sa Rusijom.

Kremlj, Bijela kuća, američki State Department i Centralna obavještajna agencija (CIA) odbili su da komentarišu ove navode, piše Reuters.