Svijet

Umrla beba koja je živa izvučena iz utrobe majke ubijene u Gazi

Beba, koja je prije nekoliko dana živa izvađena iz utrobe majke ubijene u izraelskom zračnom napadu na jugu Gaze, umrla je u četvrtak, piše Radio Slobodna Evropa.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
Ilustracija

Beba Sabrin al-Sakani izvučena je živa carskim rezom iz utrobe palestinske žene u bolnici u Rafi malo nakon ponoći u nedjelju. Međutim, umrla je u četvrtak i pokopana je pored svoje majke čije je ime naslijedila, prenosi BBC.

Zračni napadi

Beba Sabrin bila je među 16 djece ubijene u dva zračna napada u Rafi prošle sedmice. Svi su stradali u bombardiranju stambene zgrade u kojoj su živjeli. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su infrastruktura i borci Hamasa – grupe koju su SAD i EU proglasile terorističkom organizacijom – bile mete njenog bombardovanja.

Njena majka Sabrin Al-Sakani bila je 30.-oj sedmici trudnoće kada je Izrael bombardovao njen dom u subotu nešto prije ponoći dok su ona, njen suprug Šukri i njihova trogodišnja kćerka Malak spavali.

Sabrin je zadobila teške povrede, dok su njen suprug i Malak poginuli, ali je beba još bila živa u njenoj utrobi kada su spasilačke ekipe stigle na lice mjesta.

Odveli su Sabrin u bolnicu, gdje su ljekari izvršili hitan carski rez.

Činilo se da je Sabrin u stabilnom stanju i smještena je u inkubator. U to vrijeme ljekari su njeno stanje opisali kao kritično.

Izraelsko bombardovanje

Više od polovine stanovništva Gaze od 2,3 miliona preselilo se u Rafu kako bi pobjeglo od izraelskog bombardiranja, potaknutog napadom palestinske ekstremističke grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Izraelski rat u Gazi protiv Hamasa počeo je nakon što su pripadnici grupe tokom tog napada na jugu Izraela ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i kidnapovali oko 250 drugih.

Više od 34.000 Palestinaca je ubijeno, od čega dvije trećine djece i žena, u izraelskom ratu protiv Gaze od tada, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.