Magazin

Jeste li znali da je danas Dan sladoleda? Donosimo jedan brzinski recept

Danas se diljem SAD-a obilježava Nacionalni dan sladoleda, što je previše simpatičan “praznik” da bismo ga preskočili, pa smo se odlučili priključiti danu hladnog deserta i popratiti ga s ovom slasticom.

FOTO: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
FOTO: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nacionalni dan sladoleda uveo je bivši američki predsjednik Ronald Reagan, odlučivši da će nacija trećom nedjeljom u julu svake godine odati počast slastici u kojoj uživa više od 90 % Amerikanaca. 1984. godine donio je odluku koju je pozdravila čitava industrija jer Amerikanci su predvodnici po pitanju konzumacije sladoleda, godišnje konzumiraju više od 80 litara po osobi.

Otada se “praznik” proširio diljem svijeta i tradicionalno se obilježava na različite načine, piše Novilist.hr.

Brzi sladoledni sendviči od banane

Sladoledni sendvič s maslacem od kikirikija i bananama s vrhnjem i vanilijom bit će pravi zgoditak na lutriji za nepca svih ukućana.

Sastojci:

200 g maslaca od kikirikija (dobro je hrskavi ili glatki)

175 g šećera

75 g crne čokolade, nasjeckane na komadiće

1 veliko jaje

Za sladoled

3 banane, oguljene, nasjeckane i unaprijed zamrznute

2 kašičice slatkog vrhnja

1 kašičica ekstrakta vanilije

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 C (ventilator) i obložite dva velika lima za pečenje papirom za pečenje. Stavite maslac od kikirikija, šećer, ¼ kašičice fine kuhinjske soli i komadiće čokolade u zdjelu i dobro promiješajte. Razbijte jaje i ponovno miješajte dok se smjesa ne sjedini i ne dobijete tijesto.

Odlomite komade tijesta (otprilike veličine cherry paradajza) i rasporedite ih po limovima. Pritisnite kolačiće stražnjom stranom viljuške.

Pecite oko 12 minuta dok ne porumene oko rubova i ne poblijede u sredini. Ostavite da se hlade na plehovima 5 minuta. U međuvremenu izmiksajte banane, vrhnje i vaniliju dok ne dobijete gusti sladoled. Kašikom za sladoled grabite kuglice i slažite između kolačića. Poslužite odmah.