Voće je općenito puno vitamina, minerala, polifenola i drugih komponenti koje pomažu održati um u funkcionalnoj formi, ali bobičasto voće može se pohvaliti i antioksidativnim fitohemikalijama. Bobičasto voće sadrži antocijanin, kafenu kiselinu, katehin, kvercetin, kaempferol i tanin, ovisno o vrsti voća. Ove fitokemikalije mogu mozgu pružiti antioksidativna, protuupalna, antivirusna i antiproliferativna svojstva, što u konačnici pomaže usporiti prirodno starenje mozga.
Ako volite brusnice, obradovat će vas vijest da su, prema rezultatima studije objavljene u Frontiers in Nutrition, istraživači nakon 12 sedmica otkrili da konzumacija jedne male šoljice brusnica svaki dan može poboljšati pamćenje i cjelokupnu funkciju mozga.
Ljubitelji borovnica dolaze na svoje kad čuju rezultate studije objavljene u European Journal of Nutrition, prema kojima su ljudi koji su jeli jednu šoljicu borovnica svaki dan tokom 90 dana pokazali bolje verbalno pamćenje i vještine rješavanja zadataka u poređenju s onima koji nisu jeli borovnice svaki dan.
Šumske jagode, prema podacima objavljenima u British Journal of Nutrition, osigurat će vam bolje spoznajne sposobnosti.
Od borovnica preko kupina i trpke brusnice, ovo sitno voće prepuno je okusa i slaže se uz svaku voćnu salatu ili smoothie. Bez obzira koje bobičasto voće odabrali, svom ćete tijelu osigurati antioksidanse, vlakna i mnoge vitamine i minerale, a sve to u ukusnom paketu s malo kalorija i bez masti.