IT

TELEPATIJA Čip u mozgu čovjeka: Na prvu zvuči super, ali šta ako vas neko hakira?

Milijarder Elon Musk pohvalio se da je njegova kompanija ugradila čip u ljudski mozak. Zove se Telepatija i njime bi ljudi mogli koristiti računar samo mislima.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Najviše želi pomoći nepokretnim osobama, no stručnjaci s tog polja već se sada pitaju hoće li Musk stati na tome.

Pročitajte još

“Imate čip u mozgu pomoću kojeg možete koristiti mobitel ili računar, samo svojim mislima”, tako Elon Musk opisuje čip Telepatija.

Prije dvije godine pokazao je kako majmun mislima igra računalnu igricu, a sada je otišao korak dalje – takav čip ugrađen je i u ljudski mozak. Želi pomoći nepokretnim osobama.

Musk to opisuje kao da zamislite da je Stephen Hawking mogao komunicirati mislima brže od daktilografa.

Osim osobama s ALS-om, kandidati su i tetraplegičari. Tomislav Salopek koji ima ozljede leđne moždine kaže – na prvu, zvuči dobro.

“Fizički super, mogao bih se odmarati, ne bih morao zamarati ruku, zglob. Treba uzeti u obzir da su sve te stvari još u eksperimentalnoj fazi. Ako se nešto u vas ugrađuje, onda je sigurno to i nečije vlasništvo“, komentirao je.

Slične tehnologije u medicini nisu strane. Adresa za to u Hrvatskoj je profesor Darko Chudy iz KB-a Dubrava koji je pokazao neurostimulator.

Ovo je jedan od neurostimulatora koji mi ugrađujemo, to se ugrađuje ispod kože na prsištu i onda se provodi ispod kože i potom elektroda ulazi u mozak, opisao je profesor.

Smiruje simptome, na primjer, Parkinsonove bolesti. Što se tiče Muskova čipa, kaže, svaki napredak je dobar dok se koristi u dobre svrhe.

“Ono što nije dobro je da se to koristi na onima koji nisu bolesni, ili da se radi takozvana kozmetska neurohirurgija što podrazumijeva da se poboljšavaju kognitivne funkcije. Onda to pobuđuje niz etičkih pitanja“, dodao je profesor.

“Danas nam se takvo nešto čini nemogućim, ali ne znam, kroz 10, 20 godina kako bi to bilo, a da bi moglo biti zloupotreba kao i za sve. Zamislite, imate čip u glavi koji ima pristup vašem mozgu i pojavi se neki haker, hakira vam mozak”, upozorio je novinar portala Zimo.hr Hrvoje Jurman.

“Neko ima kontrolu nad vašim mislim, vašim osjećajima, svakodnevnim aktivnostima”, naglasio je Salopek.

Musk je naišao i na kritike da je tehnologiju požurivao, pa prebrzo dobio i odobrenje, a i govorilo se da su u istraživanju brojni majmuni uginuli.

Što se tiče testiranja na ljudima, Musk kaže da se prvi pacijent dobro oporavlja, a da se već vide neki rezultati. To tek treba i pokazati.