Magazin

Orahnjača s tajnim dodatkom zbog kojeg je još slađa

U orahnjači iz današnjeg recepta umjesto grožđica ubačene su suhe brusnice i to je čini posebnom. Proces pripreme isti je kao i kod klasične orahnjače, no na kraju se po razvaljanom tijestu premazanom nadjevom od mljevenih oraha posipaju brusnice.

FOTO: INDEX.HR
FOTO: INDEX.HR

Tijesto800 grama glatkog brašna400 mililitara mlijeka3 žumanca1 prstohvat soli100 grama putera100 grama šećera5 grama suhog kvasca

Nadjev450 grama mljevenih oraha200 mililitara kipućeg mlijeka100 grama šećera50 grama sušenih brusnica

Priprema

Zamijesite tijesto

U brašno umješajte mlijeko, žumanca, puter, sol, šećer i dignuti kvasac u mlijeku.Kad umijesite glatko tijesto, podijelite ga na dva djela i stavite da se diže oko sat vremena.

Dok se diže napravite nadjev

Stavite mlijeko da zakipi. Mljevene orahe i šećer pomiješajte i prelijte kipućim mlijekom. Neka se malo prohladi.

Zarolajte i ispecite

Jednu kuglu tijesta razvaljajte na cca 30*25 cm u obliku kvadrata. Premažite s pola nadjeva. Gore rasporedite pola sušenih brusnica.Sad zarolajte i stavite u nauljeni pleh za pečenje. Isto napravite s drugom kuglom.Zagrijte rernu na 180 stepeni. Stavite peći na 45 minuta, ovisno o rerni pečenje može potrajati i duže.