Magazin

Inćuni - ukusni, jeftini i zdravi "mali divovi" koje volimo jesti

Inćun, zajedno sa srdelom i papalinom, spada među sitnu plavu ribu, najzdraviju hranu koju sebi baš svako može priuštiti. Živi u jatima, na dubinama do 400 metara, a može narasti do 20 cm dužine. Iako je sitan, jedna je od najvažnijih riba domaćeg ribolova te ga se često naziva malim “divom”.

FOTO: TABLICAKALORIJA.COM
FOTO: TABLICAKALORIJA.COM

Može se loviti s obale jednostavnijim priborom, ali je populacija inćuna u Sredozemlju ozbiljno osiromašena 1980-ih zbog invazivne češljaste mliječi koja jede jaja i mlade. Od tada se populacija inćuna stabilizirala, doduše na mnogo nižoj razini.

Zdrav, ukusan i jeftin porodični ručak

Iako često podcijenjena, inćuni su jeftina i vrlo ukusna riba. Nutricionističke preporuke kažu da bi sedmično trebali jesti barem dva puta po 170 g ribe, a od toga bi barem jedna porcija trebala biti masna, plava riba.

Kako se sitna plava riba hrani planktonom, a sama je hrana svim značajnijim morskim grabežljivcima, nalazi se na samom dnu hranidbenog lanca te sadrži mnogo manje žive i drugih teških metala od većih riba.

Kilogram inćuna može bez problema nahraniti troje do četvero ljudi, a u kombinaciji sa salatom od krompira i malo domaćeg hljeba dobili ste veoma zdrav i ukusan porodični ručak koji će vas ukupno koštati samo malo više od pilećeg filea u pakovanju od 400 grama. Ako uzmete u obzir koliko je sitna plava riba zdravija i ukusnija od industrijske piletine, ova računica itekako ima smisla.

Kupovina i čišćenje

Kada ih kupujete svježe, birajte one sa zategnutom kožom, čvrstom utrobom i bistrim očima koje odaju svježinu ribe. Miris svježe ribe bi trebao biti ugodan s blagim mirisom algi i mora. Svježu je ribu najbolje pripremiti istog dana, ali očišćenu možete pohraniti u frižider do 24 sata, pohranjenu u posudu s poklopcem kako bi se odvojila od drugih namirnica, a i bolje očuvala svježinu.

Inćun nema ljuske pa je čišćenje prava sitnica. Palcem i kažiprstom lagano stisnite glavu i povucite ju prema repu ribe, zatim palcem istisnite iznutrice kojih je vrlo malo jer se hrani planktonom. Svaku ribu potom operite pod mlazom hladne vode i pustite da se ocijedi. Ako želite odstraniti srednju kost, lagano palcem u donjem dijelu ribe uz kičmu podignite gornji filet i kod zadnje peraje kažiprstom i palcem otrgnite kičmu te je odvojite od drugog dijela fileta.

Priprema

Ako ih nećete jesti pržene, možete ih marinirati u zatvorenoj posudi ili tegli. Očišćene male ribe možete staviti u jednostavnu marinadu od sirćeta i limunovog soka i ostaviti u frižideru tri do četiri sata. Najukusniji su ako odstoje preko noći, ali može ih se jesti već nakon nekoliko sati, kada im meso pobijeli.

Prije posluživanja inćune je potrebno kratko osušiti i dovršiti s nekoliko kapi djevičanskog maslinova ulja, ali svoju marinadu uvijek možete obogatiti začinima poput ružmarina, lovora ili majčine dušice, a možete im dodati i usitnjeni bijeli luk ili ljutu papričicu.