Kolumne

Od svih ovih slučajeva ipak se jedan internacionalizirao

Posljednjih dana novembra sve se pretvorilo u slučajeve. Rekli bi to je tako.

FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ

“Ovaj” val kada prođe doći će “onaj” u januaru. Sve se vrti u krug. Od svih ovih slučajeva ipak se jedan internacionalizirao.

To je onaj iz Mostara delegiran za Grad Sarajevo. Nimalo naivan. Ima svoju pozadinu u neraščišćenim računima ” Alminija” Mostar. Takvih nerašćišćenih računa u BiH je na stotine ili hiljade. I dok se svode računi za 2023.godinu i prave planovi za 2024.godinu imamo pravu inflaciju slučajeva. Naravno onih velikih gdje su i igrači veliki. Mali su za masovna okupljanja u/na /iza/ entitetske granice. Ima i onih “zatajanih” okupljanja koje ” ozna dozna”. Šta je cilj? Cilj je da se BiH pretvori u jedan slučaj.

Slušajući poruku visokog predstavnika za BiH u Akademiji nauke i umjetnosti BiH dana 22.11.2023. godine nisam shvatio šta nam je činiti. Koliko god mi, ovakvi mali i pocijepani, nešto željeli očito ne ide. Narod često kaže: “I zecu se digne kada je veliki iza njegovih leđa”. Tako je i sa ovim slučajevima. Iza ovih marioneta stoje veliki igrači. Narod kaže: ” Sila nikoga ne moli”. Zar bi se neki Kabiri “proseravao” ili Dodik “pišao” po našoj zajedničkoj državi da ga ne podržavaju domaći izdajnici. Ti i takvi se regrutuju iz svih “konstitutivnih” naroda.

Za njih ne vrijedi parola ZAVNOBIH- a ” Bosna je Srpska, Hrvatska i Muslimanska”. Za njih ne vrijedi princip “bratstva i jedinstva”. U pozadini svih slučajeva je kriminal i pljačka. Oni žele opljačkati narod BiH, a onda potpaliti požar kroz ubijanje i pljačku. Zar nam o tome nije svjedočio Bogić Bogićević u tv emisiji “Face” 25. 11.2023.godine. Čovjek sve objasnio. Scenariji je isti. Za ovaj požar kod nas ima dovoljno vatre. Traži se samo budala da započne.

Proizvodnja slučajeva nije naivna. To je proba. Traži se samo pogodan povod. Tako je bilo u svako ratu. Zato dok idemo prema obilježavanju AVNOJ- a morali bi znati šta je rješenje. Za BiH je rješenje decentralizovana država sa dobro izbalansiranim odnosima svih naroda i građana koji u njoj žive. Sve dok su komunisti to pravilo ili princip poštovali država Jugoslavija je napredovala. Kada se to počelo zaboravljati počela je priča o ” ugroženosti”. Zalog principu decentalizacije države je mir.

Mir je taj koji će dovesti do kraja. Zar nam nije dovoljan primjer Švicarske. Visoko decentralizirana sa stoljetnim mirom. Drugačije ne može biti.

Prihvati notifikacije