Magazin

Nedovoljno konzumiranje ovih šest namirnica ugrožava srce, a rizik je i za preuranjenu smrt

Sir, riba, punomasni mliječni proizvodi, mahunarke, orašasti plodovi i povrće esencijalni su u smanjenju rizika od srčanih i moždanih udara pokazala je velika analiza koja je obuhvatila gotovo 147.000 osoba.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
ilustracija

Uprkos čestim povezivanjima s rakom i srčanim problemima, za crveno meso je također rečeno da je dio zdrave prehrane sve dok se jede u umjerenim količinama.

Dok zagovornici protiv mliječnih proizvoda upozoravaju da su punomasno mlijeko, maslac i sir bogati kalorijama i zasićenim masnoćama te da mogu dovesti do niza zdravstvenih problema, globalna je studija potvrdila suprotno.

Naučnici zaključuju da punomasni mliječni proizvodi mogu zaštiti od prerane smrti. Crveno neprerađeno meso i drugi životinjski proizvodi prema istom istraživanju također imaju povoljan učinak na zdravlje.

Pišući za European Heart Journal istraživači su rekli da optimalna zdrava prehrana, nazvana PURE, uključuje dvije do tri porcije voća dnevno, dvije do tri porcije povrća dnevno, tri do četiri porcije mahunarki sedmično, sedam porcija orašastih plodova sedmično, dvije do tri porcije ribe sedmično i 14 porcija mliječnih proizvoda (uglavnom punomasnog, ne uključujući maslac ili šlag) sedmično.

Također, navode da se jednom dnevno mogu konzumirati umjerene količine cjelovitih žitarica i neprerađenog mesa.

To može uključivati jednu krišku hljeba, pola šoljice kuhane riže, ječma ili kvinoje te otprilike 85 grama kuhanog crvenog mesa ili peradi. Trebali bismo više dati dati prioritet orašastim plodovima, ribi i punomasnim mliječnim proizvodima kao prirodnim zaštitnicima protiv visokog krvnog pritiska i metaboličkog sindroma – upozorava glavni autor studije dr. Andrew Mente, piše Science Daily.com.