BiH

WHO u BiH: Pod hitno poboljšati kontrolu elektonskih cigareta!

Zemlje svijeta treba hitno da poboljšaju kontrolu elektronskih cigareta da bi se zaštitila djeca i nepušači, te smanjila štetnost po zdravlje stanovnika, saopšteno je iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

U saopštenju se navodi da elektronske cigarete nisu pokazale efikasnost u odvikavanju od pušenja, te da su se, umjesto toga, pojavili zabrinjavajući dokazi o negativnim efektima na zdravlje stanovništva.

“Elektronske cigarete dozvoljene su na otvorenom tržištu i agresivno se promovišu među mladima. Trideset četiri zemlje zabranjuju njihovu prodaju, 88 zemalja nema starosno ograničenje za kupovinu ovih cigareta, dok 74 zemlje nemaju propise koji uređuju ove štetne proizvode”, ističu iz WHO.

Generalni direktor WHO Tedros Gebrejesus rekao je da se djeca navode već u ranom uzrastu da koriste elektronske cigarete, tako da mogu postati zavisna od nikotina, te apelovao na zemlje da uvedu stroge mjere i spriječe njihovu upotrebu, da zaštite građane, a posebno djecu i mlade.

Direktor WHO za promociju zdravlja Rudiger Kreh rekao je da su djeca ciljna grupa društvenih mreža i influensera kada je riječ o elektronskim cigaretama koje imaju najmanje 16.000 aroma.

On je naveo da se u marketingu nekih od ovih proizvoda koriste animirani likovi, što privlači mlađu generaciju, te istakao da zabrinjava sve veće korištenje elektronskih cigareta među djecom i mladima, gdje je ta stopa, u mnogim zemljama, veća nego kod odraslih.

Elektronske cigarete sa nikotinom stvaraju jaku zavisnost i štetne su po zdravlje.

Dugoročni efekti na zdravlje nisu u potpunosti poznati, ali je utvrđeno da stvaraju toksične supstance od kojih su neke poznati uzročnici karcinoma, dok druge nose rizik od obolijevanja srca i pluća.