Život

Kumkvat: Potiče rad crijeva, pomaže kod dijabetesa i visokog pritiska te jača imunitet! Evo kako uzgojiti i jesti ovaj ljekoviti citrus

Kumkvat je vrsta citrusnog voća iz porodice Rutaceae, slatkastog okusa, a prvobitno je uzgajan u Kini. Postoji više vrsta, a najčešće u trgovinama možemo pronaći okrugli kumkvat narančaste boje koji je nalik naranči. Ono što ga razlikuje od naranče i ostalog citrusnog voća jest to da se jede s korom.

FOTO: UNSPLASH-
FOTO: UNSPLASH-

Kumkvat sadrži vlaknakalij, kalcij, vitamin Avitamin C, zdrave masti i mnoge druge hranjive tvari, a upravo zbog toga ga danas možemo naći u mnogim oblicima. Primjerice, koristi se u džemovima, žele bombonima, raznim desertima i farmaceutskim lijekovima.

Ako dosad još niste čuli za kumkvat (kumquat), preporučujemo vam da čitate dalje i da se svakako više informirate o ovoj čudesnoj voćki.

Pročitajte još

Kumkvat – uzgoj

Kumkvat stablo (lat. Fortunella crassifolia) je visoko do 70 cm te ima lijepe zelene sjajne listove. Ako se uzgaja u vrtu, može narasti i do dva metra, a često se uzgaja kao ukrasno stablo. Plodovi su izduženi i svijetlonarančaste boje.

Kumkvat nije teško uzgajati jer podnosi širok raspon temperatura i vremenskih uvjeta. Voli puno sunca, a ne podnosi jak vjetar.

Kako posaditi kumkvat? Sadnicu usadite u tamnu vlažnu zemlju i stavite je na mjesto puno svjetla. 

Kumkvat voli:redovno zalijevanje, ali ne s previše vodepuno suncaredovno gnojenjeumjerene temperature (do -12 °C).

Kumkvat – razmnožavanje

Razmnožavanje kumkvata možete provesti putem dijela lista ili grančice. Umočite ih u vodu sa šećerom i čekajte dok ne puste korjenčiće, a zatim ih posadite na zasebno mjesto u svježu zemlju.

Biljku trebate svake godine i presaditi, ako joj ponestane mjesta u loncu za cvijeće. Tijekom presađivanja pazite da ne oštetite korijen.

Kumkvat – zdravstvene prednosti

Kumkvat svoju ljekovitost pokazuje kroz brojne spojeve koje sadrži:vitamine Ckalijnatrijdijetalna vlaknaproteinemagnezijkalcij.

Točan sastav kumkvata u 100 g je:70 kcal0,9 g ukupnih masti, od čega nezasićenih 0,4 g10 mg natrija186 mg kalija16 g ugljikohidrata, od čega 7 g dijetalnih vlakana1,9 g proteina43,9 mg vitamina C (73 % preporučene dnevne doze)62 mg kalcija20 mg magnezija6 % od preporučene dnevne doze vitamina A.

Osim ovih sastojaka, kumkvat posjeduje i mnoge aktivne spojeve koji djeluju antioksidativno i protuupalno. Neki od njih su esencijalna ulja poput limonena, fitosteroli i flavonoidi, navode stručnjaci zdravstvenog portala Healthline.

Čudesni kumkvat nam može pružiti niz zdravstvenih prednosti, a neke od njih navodimo u nastavku. 

Pomoć kod probavnih tegoba

Jedna od glavnih uloga kumkvata je regulacija probavnog sustavaVlakna u kumkvatu pomažu u eliminiranju:zatvoraplinovanadutostigrčeva

Dijetalna vlakna naš organizam ne može probaviti, što potiče rad crijeva, a to za posljedicu ima pravilnu probavu. 

Kumkvat je zbog svojeg visokog udjela dijetalnih vlakana i vode odličan izbor voća za one koji žele izgubiti na težini.

Dijabetes

Antioksidansiomega-3 i omega-6 masne kiseline u kumkvatu pripomažu kod održavanja zdrave količine triglicerida u organizmu. Tako je ova čudesna voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa.

U jednom malom kumkvatu ima samo 63 kcal uz smanjen udio šećera. Također, kumkvati ne sadrže puno soli zbog čega se krvni tlak ne povećava i čuva zdravlje organizma.

Imunološki sustav

Kumkvat (kumquat) kao izvrstan izvor vitamina C jača imunološki sustav te štiti od prehladegripe i drugih uobičajenih infekcija.

Kumkvat bolesti rješava brzo i učinkovito. Vitamin C je vrlo važan nutrijent u našoj prehrani koji potiče rad novih stanica te pojačava aktivnost imunološkog sustava kako bi se naše tijelo moglo obraniti od infekcija.

Osim vitamina C, postoji još jedan sastojak koji potiče sintezu tzv. “stanica ubojica” imunološkog sustava. To je pigment beta-kriptoksantin, ističu japanski znanstvenici s Agronomskog fakulteta u gradu Miyazakiju. 

Navode i da se većina aktivnih fitokemikalija kumkvata nalazi u kori pa da je svakako ne izbjegavate prilikom konzumacije.

Zaštita od staničnih oštećenja

Kao što smo već prethodno spomenuli, kumkvat sadrži visoke količine antioksidansa kao što su vitamini C, A i E, no osim vitamina, sadrži i velike količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, pektin, zeaksantin i mnogi drugi.

Antioksidansi i fitonutrijenti štite naše tijelo od slobodnih radikala koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.

Kardiovaskularno zdravlje

Zbog svojih iznimno hranjivih tvari, kumkvat snižava povišen kolesterol i trigliceride u krvi, što smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Kalij u kumkvatu održava dobar protok krvi što je nužno za pravilne otkucaje srca, a poznato je i da su omega-3 i omega-6 masne kiseline od velikog značaja za kardiovaskularno zdravlje.