Magazin

Iskoristite sjemenke i bijeli dio lubenice – odlični su za zdravlje i ljepotu

Sjemenke lubenice u našim krajevima se uglavnom bacaju, dok su, recimo, na Tajlandu vrlo cijenjene i važan su prehrambeni proizvod. Ljudi ih tamo rado jedu, ali ih i izvoze širom svijeta – svježe, sušene ili u obliku praha.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Na primjer, vrećica sa nešto više od 100 grama osušenih i usitnjenih sjemenki za čaj na Amazonu se prodaje za 13 dolara.

Da bi iskoristili njihove blagodati za zdravlje i ljepotu, nije ih dovoljno samo progutati cijele dok jedete lubenicu, jer će tako samo proći kroz probavni sistem bez da se iskoriste njihove dobrobiti. Važno ih je usitniti ili izgristi i tako pojesti.

Možete ih samljeti u prah koji se kasnije dodaje jelima, sokovima… Ili, ispeći na tavi i tako grickati. Ako ih osušite i usitnite, dobit ćete odličan čaj.

Evo zašto ih je dobro jesti:

Sadrže važne aminokiseline

U njima se nalaze arginin, lizin, glutaminska kiselina, triptofan i druge važne aminokiseline koje naše tijelo ne može proizvesti samo. One su važne, recimo arginin poboljšava rad metabolizma i pospješuje seksualno zdravlje kao i zdravlje srca.

Bogate su magnezijem, likopenom…

Sto grama sjemenki lubenice sadrži 139 posto preporučenih dnevnih potreba (RDA) za magnezijem. To je mineral važan za mnoge stvari, između ostalog za zdravlje kardiovaskularnog sistema i normalizaciju krvnog pritiska.

Likopen je važan antioksidans kojima sjemenke lubenice, također, obiluju. Dobar je za zdravlje srca te za mušku plodnost. U njima je i mnogo vitamina B skupine kao što su niacin, folat, pantotenska kiselina, tiamin i riboflavin.

Odlične su za lijepu kožu i kosu

Grickanje ovih sjemenki poboljšat će izgled vaše kože koja će postati sjajnija, izgledat će zdravije i sporije će stariti. U njima ima masnih kiselina koje imaju sposobnost hidratiziranja, učvršćivanja i omekšavanja kože te ju štiti od akni i drugih kožnih problema.

Od njih će vam zablistati i kosa – postat će zdravija, jača i sjajnija. Sjemenke lubenice sadrže i bakar koji pomaže u proizvodnji melanina, pigmenta zaduženog za boju kože i kose, piše stethnews.com, a prenosi portal 24sata.hr.