Život

Nar podupire zdravlje srca i crijeva: Ovo je pet razloga da ga jedete što više

Važno je jesti puno antioksidansa jer oni najviše pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje stanica i štite nas od bolesti, kaže dijetetičarka.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Nar ima puno dobrih svojstava, no uglavnom je poznat kao bogat izvor antioksidansa i vlaknima.

To ga čini izvrsnim za zdravlje crijeva i borbu protiv raznih bolesti, poput bolesti srca, pa čak i nekih vrsta raka.

Evo zašto biste ga trebali češće jesti:

Prepun je antioksidansa

Voće je općenito bogato antioksidansima, a nar je najbolji primjer za to. Postoji nekoliko različitih antioksidansa koji se nalaze u njemu i neki od njegovih mikronutrijenata, poput C vitamina, djeluju kao antioksidansi, kao i antocijanini, biljni spojevi koji mu daju boju.

“U svakoj porciji soka od nara je čak 700 mg polifenolnih antioksidansa”, kaže sportska dijetetičarka iz Miamija Roxana Ehsani,. “Prijašnja istraživanja su otkrila da sok od šipka ima čak i veću antioksidativnu moć od crnog vina, soka od grožđa ili zelenog čaja”. Važno je jesti puno antioksidansa jer oni najviše pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje stanica i štite nas od bolesti, kaže dijetetičarka, a osim smanjenja rizika od razvoja određenih vrsta raka i srčanih bolesti, hrana bogata antioksidansima pridonosi zdravlju kože, mozga i očiju.

Dobar je izvor vlakana i polifenola dobrih za crijeva

Dijetalna vlakna jedan su od najmoćnijih nutrijenata koji se nalaze u šipku, a svaka šoljica sadrži čak sedam grama, dok su dnevne potrebe za vlaknima kod odrasle osobe (oko 25 g dnevno za žene i 38 g dnevno za muškarce, prema Academy of Nutrition and Dietetics).

“Većina ljudi ipak ne jede preporučenu količinu vlakana svaki dan”, kaže Ehsani, dodajući da je to bitan nutrijent povezan sa zdravljem probavnog sistema i kontrolom šećera u krvi. “Pola šoljice sjemenki nara sadrži gotovo četiri grama vlakana.”

No impresivni sadržaj vlakana nije jedini razlog da jedete više nara. Voće je također dobar izvor polifenola koji mogu djelovati kao prebiotici koji hrane dobre mikrobe, objašnjava. “Korisni mikrobi u crijevima zbog polifenolima mogu poboljšati crijevnu sluznicu i smanjiti upalu koja uzrokuje bolesti”, dodaje.

Podržava zdravlje srca

Neki kažu da određene namirnice nalikuju organima čije funkcije podržavaju. Na primjer, orasi su korisni za zdravlje mozga i izgledom malo podsjećaju na ljudski mozak. Slično tome, nar, koji pomalo nalikuje srcu, podržava zdravlje kardiovaskularnog suistema.

Nekoliko je načina na koje šipak može zaštititi vaše srce, kaže Kulp, a između ostalog povećava dobar HDL holesterol, te snižava i nivo lošeg LDL holesterola, kao i krvnog pritiska. Isto tako, pijenje soka od nara također može poboljšati protok krvi i smanjiti šanse za anginu. Također, nar poboljšava zdravlje arterija sprječavanjem nakupljanja plaka, te može pomoći u preokretanju suženja arterija poznatom kao ateroskleroza.

Budući da je nar povezan s poboljšanjem nekih čimbenika rizika za srčane bolesti, mogao bi smanjiti rizik od jednog od vodećih uzroka smrti, kaže dijetetičarka u Santa Monici, Kalifornija, Cindy Chou. Šipak se također može boriti protiv upale, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Može poboljšati sportsku izvedbu

“Sok od nara može pomoći pri sportskim izvedbama i ubrzati oporavak od vježbanja, pokazuju istraživanja”, kaže Ehsani. “Također može pomoći u poboljšanju bioraspoloživosti dušikovog oksida, što pomaže tijelu da dobije hranjive tvari potrebne za vježbanje.”

Može poboljšati kontrolu šećera u krvi

Voće sadrži prirodne šećere, pa tako i šipak, iako je na popisu voća s najnižim sadržajem šećera. Dakle, mogu li ljudi s dijabetesom jesti šipak? Uvijek je važno prije svega provjeriti sa svojim doktorom, ali u mnogim slučajevima, kaže Kulp, ljudi s dijabetesom mogu jesti – i imati koristi od šipka. Zapravo, to bi voće moglo pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi pod kontrolom.

“Studije na životinjama i ljudima pokazale su da nar može poboljšati nivo šećera u krvi natašte kod onih koji imaju dijabetes”, objašnjava Kulp. “Također može smanjiti hemoglobin A1C, što je mjera kontrole šećera u krvi”, dodala je za Real Simple.