Onda volite i Snickers. Domaći Snickers je sigurno recept koji vas neće razočarati.
Za ovaj recept vam je potrebno:
Čokoladni sloj:
300 g mliječne čokolade,
60 g kikiriki-putera
Nugat sloj:
60 g putera ili margarina,
250 g šećera,
60 g kondenzovanog mlijeka,
300 g italijanske meringe (šaum od bjelanaca sa sirupom od šećera)
60 g kikiriki-putera,
200-300 g neslanog, sjeckanog kikirikija,
1 kašičica ekstrakta vanilije,
Karamel-sloj:
kesica karamel-bombona,
60 ml slatke pavlake.
Domaći Snickers – postupak izrade
Podmažite manju tepsiju uljem. U jednoj šerpi istopite 150 g mliječne čokolade i 30 g kikiriki-putera. Razlite masu po tepsiji i stavite u frižider da se stegne. Za to vreme pravite nugat sloj. U šerpu stavite margarin (puter), šećer, kondenzovano mlijeko, kikiriki-puter i ekstrakt vanilije. Miješajte sve dok se ne otopi šećer. Skinite sa vatre i ostavite da se hladi. Za to vrijeme napravite italijansku meringu. Za nju su vam potrebni 3 bjelanca, 75 ml vode i 100 g šećera.
Mikserom mutite bjelanca u čvrst šam. Potrebno je konstantno miješati bjelanca. Na špret stavite vodu sa šećerom i napravite sirup. Temperatura sirupa treba da bude 121 C. Sipajte postepeno sirup u šaum uz neprestano miješanje mikserom, na manjoj jačini.
Italijansku meringu dodajte prethodno napravljenom nugat kremu i promešajte varjačom. U masu dodajte i sjeckani kikiriki. Sve promiješajte varjačom. Ovaj sloj izlite preko ohlađenog sloja čokolade. Vratite sve u frižider da se hladi.
Zatim na pari (ili u mikrotalasnoj pećnici) otopite karamel.bombone sa slatkom pavlakom. Karamel-sloj stavite preko nugat sloja kada se malo prohladi. Opet sve stavite na hlađenje.
Poslednji čokoladni sloj pripremite kao i prvi. Dakle, rastopite 150 g mliječne čokolade sa 30 g kikiriki-putera. Ravnomjerno rasporedite ovu masu preko domaćeg Snickersa. Sve vratite u frižider da se dobro stvrdne.
Kada je domaći Snickers gotov, sijecite ga na pravougaone dijelove i uživajte u ovom divnom desertu, pišu kreativnirecepti.com.