Kolumne

MIT O AMERICI Dolar

Papirnati dolar pojavio se 1928. godine, a na prvoj strani novčanice nalazi se slika prvog predsjednika SAD-a Georgea Washingtona koji je na čelo američke masonerije došao 1753. godine i sa svojom braćom uspio učiniti da Amerika postane nezavisna i samostalna država.

FOTO: EDGE.MCSW.NET
FOTO: EDGE.MCSW.NET

S druge strane dolara, koji je prema legendi redizajnirao ruski umjetnik i mistik Nikolaj Roerich na zahtjev američkog potpredsjednika Henryja Wallacea 1935. godine, nalazi se obilje masonskih simbola i poruka od kojih su dvije posebno značajne .

Prvo “E pluribus unum” znači jedno od mnogih, odnosno jedinstvo koje se nalazi u različitosti, što podsjeća na staru hasidsku izreku “neka cvjeta hiljadu cvjetova” kojom se rukovodio sociolog Adam Smith kada je napisao studiju “Bogatstvo” naroda” koji će postati biblija kapitalizma. Drugi “In God WeTrust”, što znači “In God We Trust”, zapravo je najava novog Boga novca.

Na poleđini dolara nalaze se dva “Velika pečata”, koja su u slobodnom zidarstvu poznata kao egipatski i luciferski pečat. Henry Wallace bio je slobodni zidar 33. stupnja, koji je jako cijenio lik i djelo ruskog redovnika Roericha, koji mu je savjetovao da na dolar stavi dvije marke “Drevne Atlantide”.

Roerich je bio sljedbenik Shambhale, staze desne ruke, drevne atlantske magijske tradicije, pa je stoga dolar utjelovljenje njene vrhovne moći. Bio je i član tajnog društva rozenkrojcera, čije je djelovanje presudno utjecalo na stvaranje prvih masonskih loža.

Prihvati notifikacije