Kolumne

LATINOAMERIKANA - mit i muzika: Carlos Gardel

Jedan od onih koji je zaista doživio bio je Carlos Gardel. Poznat je i kao El Mago, El Zorzal Kriolo, "Slavuj Buenos Airesa", ali je najpoznatiji pod svojim pravim imenom Carlos Gardel.

FOTO: EPA-EFE/RAUL MARTINEZ
FOTO: EPA-EFE/RAUL MARTINEZ

“Kralj Tanga”, rođen je u Takaurembu, Urugvaj 1885. godine. Roditelji su ga doveli u Argentinu kada je imao nepune dvije godine. Već kao mladić naočitog izgleda, pjevao je po barovima i klubovima Buenos Airesa, sa tada popularnim pjevačem Hoze Razanom, izazivajući uzdahe ženske publike.

Dvadesetih godina specijalizovao se za Tango pjevanje i njegova slava je ubrzo prerasla lokalne klubove, koji su bili pretesni za sve one koji su željeli da vide ovog ljepotana sa fantastičnim glasom. Snimio je prve ploče za RCL kompaniju i postao vrlo brzo seks simbol u čitavoj Argentini. Njegovi hitovi “Volver” i “Silensio”, izludjeli su svijet. Gdje god bi se pojavio pratila ga je masovna histerija, uglavnom ženske publike.

Gardel je proslavio kratku formu Tango jpesmu, prvo na teritoriji Latinske Amerike, pa potom u čitavom svijetu. Prije toga Tango je postojao kao neka vrsta vulgarnog argentinskog folk melosa i plesa. Gardel je učinio da Tango postane glamurozna muzika za više klase i da se preseli sa ulica Buenos Airesa i njegovih malih lokala, u velike plesne dvorane širom svijeta, pogotovo one u New Yorku i Parizu. Pojavio se i u nekoliko filmova, što mu je donijelo dodatnu svjetsku slavu. Međutim na vrhuncu karijere, poginuo je u avionskoj nesreći u Kolumbiji, 1935. godine.

Tuga za Gardelom, preplavila je cjeli svijet i jedna žena u Havani se ubila zbog toga.

Na hiljade ljudi iz cijelog sveta došlo je na groblje Buenos Airesa da oda posljednju poštu “Kralju Tanga”. Njegova posmrtna slava pretvorila ga je u kulturnu ikonu. U Argentini postoji izreka “da Gardel pjeva svaki dan sve bolje uprkos svojoj smrti”. Njegovi obožavaoci ga smatraju za neku vrstu božanstva, slično kao i Prislijevi fanovi.

Dan danas svakoga dana dolaze na njegov grob, da bi u ruke njegove posmrtne biste u prirodnoj veličini stavili upaljenu cigaretu. Kralj Tanga živi u njihovoj memoriji zauvijek mlad.