Šta je sugo?
Iako sugo zvuči kao neko složeno jelo koje potiče iz japanske kuhinje, u pitanju je najobičniji i najjednostavniji italijanski sos koji se jede uz tjesteninu ili ćufte. Obično se misli na Sugo di Pomodoro, što je autentični italijanski sos od paradajza, a njegova priprema je brza i laka.
Sastojci:
2 kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja 1 glavica crnog luka 4 čena bijelog luka 420 ml pasiranog paradajza ¼ šolje svježeg bosiljka so po ukusu
Priprema:
Zagrijte ulje na tihoh vatri, pa dodajte sitno sjeckan crni i bijeli luk. Pržite dok ne bude mekan i staklast, oko pet minuta, pa dodajte paradajz, bosiljak i so.
Pokrijte i ostavite da se krčka na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje, sve dok se sos od paradajza ne zgusne, oko 20 minuta.
Prije nego što poslužite, izvadite bijeli luk, piše AntenaM.