Magazin

Topa, neizostavno jelo na svakom iftaru u Sarajevu, a evo kako se pravi

Nakon što post prekinu hurmom i vodom, vjernici u Bosni i Hercegovini imaju običaj iftariti topu.

FOTO: PRINTSCREEN / YOUTUBE / HANUMA KOCHT - HANUMINA KUHINJA
FOTO: PRINTSCREEN / YOUTUBE / HANUMA KOCHT - HANUMINA KUHINJA

Ovo kalorično jelo preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, a koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne.

Svi poznaju nekoliko načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti:

kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve se to istopiti na laganoj temperaturi.

Ovo je recept za sarajevsku topu:

Sastojci ( sve domaćice uglavnom odokatvino stave sastojke u zavisnosti od broja postača i sahana u kojem se sprema)

100 g slanog kajmaka,

100 g kiselog vrhnja,

50 g maslaca,

1-2 jaja.

Priprema:

U tavi rastopite kajmak, vrhnje i maslac. Dodajte jaje ili dva i promiješajte sve sastojke.

Topu pripremite prije samog iftara ili sehura kako biste je pojeli dok je topla, jer topu nije preporučljivo jesti hladnu. I obavezno kupite somun, jer jedno bez drugog ne ide.

Prihvati notifikacije