Ovo kalorično jelo preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, a koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne.
Svi poznaju nekoliko načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti:
kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve se to istopiti na laganoj temperaturi.
Ovo je recept za sarajevsku topu:
Sastojci ( sve domaćice uglavnom odokatvino stave sastojke u zavisnosti od broja postača i sahana u kojem se sprema)
100 g slanog kajmaka,
100 g kiselog vrhnja,
50 g maslaca,
1-2 jaja.
Priprema:
U tavi rastopite kajmak, vrhnje i maslac. Dodajte jaje ili dva i promiješajte sve sastojke.
Topu pripremite prije samog iftara ili sehura kako biste je pojeli dok je topla, jer topu nije preporučljivo jesti hladnu. I obavezno kupite somun, jer jedno bez drugog ne ide.