Magazin

Tražit će vam tanjir više! Ovo je jelo koje se u BiH ne odbija

 Ako imate vremena, a ne znate šta za ručak, ovo je jedan od onih koji uglavnom svi vole.

FOTO: MCKINSEY.COM
FOTO: MCKINSEY.COM
Ilustracija

Kuća će mirisati „domaće“, što je baš ono što nam treba u ovim danima.

Donosimo jedan vrlo jednostavan recept za grah s kobasicama ili suhim mesom, a nakon ovog ručka ćete i „prste polizati“. U Bosni i Hercegovini rijetkost je da neko odbije ovo jelo.

Sastojci:

-900 grama graha iz konzerve

-400 grama polutrajne kobasice ili suhog mesa

-5 komada lovorovog lista

-60 grama brašna

-4 čehna bijelog luka

-jedna kašika paradajza u tubi

-ulje

-so i biber

Priprema:

1. Kobasice dobro operemo pod mlazom vode, narežemo na kolutove debljine jednog centimetra, stavimo u lonac s vrelom vodom i kuhamo na laganoj vatri po uputama na pakiranju ili narežite suhog mesa pa stavite.

2. U tavi ugrijemo 2 do 3 kašike biljnog ulja, dodamo brašno, sve malo izmiješamo i pržimo dok brašno ne počne dobivjti boju.

3. Zatim protisnemo bijeli luk, dodamo koncentrat paradajza, ponovo malo izmiješamo sastojke, ulijemo otprilike 300 mililitara vode u kojoj su se kuhale kobasice, te pjenjačom miješamo da ne ostanu grudvice.

4. Dobijenu smjesu prelijemo u lonac s kobasicama, sve zajedno izmiješamo, dodamo lovorov list, te na srednje jakoj vatri kuhamo oko 20 minuta.

5. Zatim dodamo ocijeđeni grah iz konzerve i dalje kuhamo dok grah ne bude gotov.

6. Začinimo solju i biberom.

Po želji, grah koji ste nasuli u tanjir možete posuti sjeckanim peršunom.

Prijatno!