Magazin

Hladno vam je i kad drugima nije? Osjećaj hladnoće može izazvati nedostatak nekih vitamina

Osjećaj hladnoće, kada drugima nije hladno, ili su nam ruke i stopala često hladni, može biti povezan sa nedostatkom određenih hranljivih materija, kao što su vitamin B9, vitamin B12 ili gvožđe.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Nedostatak bilo kog od ovih vitamina može dovesti do nedostatka dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca za transport potrebnog kiseonika do svih dijelova tijela. Ćelijama u organizmu potreban je ovaj kiseonik za metaboličke procese koji proizvode toplotu i održavaju tjelesnu temperaturu.

Zbog ovoga, posebno u ekstremitetima, može da se javi osjećaj hladnoće.

Nedostatak vitamina B12 može izazvati megaloblastnu anemiju (broj crvenih krvnih zrnaca je nizak, a eritrociti su veći od normalnog) i povezanu osetljivost na hladnoću. Ako nam nedostaje vitamin B12, dugotrajan osjećaj hladnoće vjerovatno će biti samo jedan od simptoma.

Neki drugi simptomi nedostatka B12 koje možemo da primijetimo su sljedeći:

glavobolje

osjećaj kratkog daha

gubitak apetita

probavne smetnje

uočavanje problema s vidom

lupanje srca

osjećaj letargije

dijareja

poteškoćr u pamćenju stvari ili njihovom razumijevanju

problemi sa ustima kao što su bol u jeziku ili čirevi

Nekoliko faktora može biti u osnovi nedostatka vitamina B12. Nedostatak može biti uzrokovan autoimunim stanjem poznatim kao perniciozna anemija, gdje naše sopstvene imune ćelije napadaju naš stomak, čineći ga nesposobnim da apsorbuje vitamin B12 kako bi trebalo.

 Važno je da sami ne dijagnostikujete nedostatak vitamina ili minerala i da počnete sa suplementacijom bez dobijanja zvanične potvrde o glavnom uzroku. Može da se desi da uzimate pogrešan suplement ili pravi u pogrešnoj količini ili obliku i da ne utičete na osnovni uzrok.

Ako ne dobijete ljekarsku dijagnozu, stanje se može pogoršati, a vaše zdravlje pogoršati. Ako primijećujete neke promjene kod sebe, obratite se doktoru!

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.