Magazin

Evo koliko sedmično istraživači preporučuju konzumiranje čokolade

Švicarska studija ispitala je konzumaciju čokolade među srčanim bolesnicima i došla do jasnog zaključka.

FOTO: CHEMISTRYWORL
FOTO: CHEMISTRYWORL

Ovo je vjerovatno najbolja vijest u godini za one koji vole slatko: odustajanje od čokolade moglo bi biti nezdravo. To pokazuje nova studija objavljena u specijalističkom časopisu Swiss Medical Weekly. Studija je koristila podatke više od 3.000 pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom koji su prethodno prijavili koliko čokolade su pojeli.

Rezultat: Ljudi koji jedu malo ili nimalo čokolade pokazali su slabije mentalne performanse, veći rizik od hospitalizacije zbog zatajenja srca i veći ukupni mortalitet. Istraživači su pronašli najpovoljniji efekat kada se konzumiraju dvije do šest čokoladica sedmično.

Ipak, svima koji sada navijaju savjetujemo da ne prenagljuju sa zaključcima. “Naši rezultati se odnose na asocijacije, a ne uzročne veze”, kaže Annina Stauber, doktorica u bolnici Triemli u Cirihu i vodeći autor studije. Iako bi rezultati sigurno mogli ukazivati ​​na pozitivan učinak, ne bi bilo sigurno.

Istraživanja u prošlosti su sugerirala da čokolada može imati pozitivan učinak na tijelo. Posebno tamna, jer sadrži visok udio kakaa. Ovo je odgovorno za pozitivne efekte na kardiovaskularni sistem. Zrna kakaa sadrže vrijedne antioksidanse koji imaju funkciju zaštite stanica i pomažu u neutralizaciji takozvanih slobodnih radikala.

Naučnici također vjeruju da je razlog za bolji učinak pacijenata koji jedu čokoladu u švicarskoj studiji pozitivan utjecaj supstance u čokoladi na funkciju endotela. Endotel je najtanji sloj ćelija koji oblaže unutrašnje zidove krvnih sudova. Uz dobru endotelnu funkciju, krvni sudovi ostaju fleksibilni i proširivi. Ovo reguliše krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.