Magazin

Vodič za zdravu prehranu: Kad bismo trebali jesti voće?

Tokom ljetnog perioda i visokih temperatura, lagana i osvježavajuća hrana nam je prvi izbor. Tada jedemo više voća i sezonskog voća i povrća i osjećamo se bolje, poletnije i zdravije.

FOTO: 
FAROOQ KHAN/EPA
FOTO: FAROOQ KHAN/EPA

Svi znamo da je voće važan dio prehrane. Izvrstan je izvor vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, koji su s nutricionističkog stajališta neophodni za normalnu funkciju organizma i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, bolesti srca i dijebetesa.

Međutim, postoji rasprava o tome kada i kako bismo trebali konzumirati voće da bismo od njega imali najviše koristi.

Vodiči za zdravu prehranu obiluju savjetima da bismo voće trebali jesti isključivo na prazan želudac kako bismo unijeli što više hranjivih tvari i pokrenuli svoj probavni sistem. Također, konzumiranje voća nakon obroka izaziva fermentaciju, a voćku poslije jela je izrazito teško probaviti.

Međutim, istraživanja su pokazala da to ipak nije istina. Kako objašnjava Healthline, probavni sistem je dizajniran tako da apsorbira što više hranjivih tvari iz hrane i uvijek je spreman za rad.

Doba dana ne može uticati na hranjivost određene namirnice. Međutim, trebamo više pažnje obratiti na to kako jedemo. Ako hranu jedemo previše brzo, naše tijelo će imati problem s probavljanjem onoga što smo pojeli, bez obzira na to radi li se o kajsiji ili komadu pizze.

Za one koji žele smršati, voće bi bilo najbolje konzumirati prije svakog obroka. Vlakna koje se nalaze u voću ponašaju se kao posebna vrsta ugljikohidrata od kojih ne apsorbiramo kalorije, ali nas drže sitima. Drugim riječima, voće će nas zasititi pa ćemo pojesti manje nezdrave hrane.

U mršavljenju će vam najbolje pomoći malina, kupina, marakuja i nar, kažu nutricionisti.

Vjerojatno ste barem jednom na društvenim mrežama vidjeli izraz “jedite dugu” (eat the rainbow). Ovaj Instagram-savjet hvale brojni stručnjaci jer su hranjivi spojevi koji voću daju boju zapravo antioksidansi, a poznato je da se oni bore protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u tijelu.

Ako imate osjećaj da vaše tijelo teško razgrađuje voće, najbolje bi ga bilo prokuhati kako biste ‘omekšali’ vlakna u njemu i kako bi vaša probava bolje funkcionirala, kaže nutricionistica Carrie Gabriel.