Kolumne

Sporazum...

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

SPORAZUM. Volim ovu riječ sporazum. Zašto? Zato što sam iz sistema “samoupravnog sporazumijevanja i društvenog dogovaranja”.

Oni koji se sjećaju 80 – tih godina 20 vijeka znaju da bez toga ništa nije moglo. Onda smo svi donosili razne planove. Prvo godišnje, pa srednjoročne i dugoročne. To se zvalo susretno planiranje.

I sada mi to nekako naumpade čitajući odredbe ovog Sporazuma za uspostavljanje vlasti u F BiH. Ima svega . Mašala. Onako, kako bi rekli ” grubo”. Precizno nema. Možda će biti. Obično se kaže da će se “detalji razraditi”. To mu dođe kao ” idejni projekat” Federacije BiH.

Kada gledam ovaj period 1994- 2022.godine u ” životu” FBiH svašta je bilo. Na početku se zvala Republika/ Federacija Bosna i Hercegovina. Na kraju u novembru 1995.godine ovo otpalo za Bosnu i Hercegovinu i ostalo kako je ostalo ovih punih 27. godina.

Sada je ” kako je tako je”. I onda se sjetismo ovog Sporazuma. Ispade da smo ove prethodne četiri godine imali samo “nesporazume”. I šta biva ? Doće Sporazum. Onda će se “otvoriti radilište”.

Doće novi “majistori”. Valja početi graditi. Vidim da ima puno “objekata”. Sve piše kako nije nešto posebno. Nešto se sjeti mistrije i viska. Valjda će se mistrije naći u rukama pravih neimara, a visak kod onih koji znaju ” pravo” kako ne bi bilo ” herlavo”. Zato je i priča o Sporazumu samo početak.

Rekli smo “neka bude”. Možda bude.

Prihvati notifikacije