Kolumne

Sve je jasno, osim što nije jasno otkuda redovi za 100 KM?

Vijest o redovima za 100 KM pred Biroom za zapošljavanje u Zenici je hit. Vijest o dešavanjima sa nogometnog turnira na Ilidži ne silazi sa naslovnica printanih i elektronskih medija.

FOTO: TUZLAINFO.BA
FOTO: TUZLAINFO.BA
Ilustracija

U Tuzli su nezadovoljni penzioneri. Štrajkovali pa prestali. Onih sa minimalnim platama više nema. Neka su zadovoljni vječiti predsjednici poslodovaca i sindikata. Njih više niko ne “zarezuje”. Svi su oni u formulama Vlade F BiH na čelu sa tzv. ” radijator”, koji zna najbolju matematiku. Sve zaokružuje na prvu decimalu.

Toliko precizno kao da mjeri šiberom. Sve je “radijatorski i šiberski proračunato”. Ostaje samo da se nabavi turpija. Oni koji to ne znaju neka pitaju one koji su učili ,nekada, najtraženije zanate metalske struke. Sve u svemu sve je jasno, osim što nije jasno otkuda redovi za 100 KM.

Šta je to nezaposlene natjeralo na prosvjede? U stvari pitanje je šta ti biroi znače. Volio bih znati šta znače 11 zavoda za zdravstvo u Federaciji BiH i šta je ostalo od Penzionog fonda PIO/MIO. Zato poslodavci traže da se smanje doprinosi i porezi koje sakuplja Poreska uprava F BiH. Da li vlast ima odgovor šta je sa tarifom PDV- a, iznosom akciza, poreza na dobit. Sumnjam. Zna se: ” Tuđa ruka svrab ne češa”.

Ovi na evidenciji kod Biroa su samo broj i ništa više. Vlast se pretrgla sa 100 KM. Narod kaže : “Siromahu je za uhar i kada mu muha uleti u usta”.

Prihvati notifikacije