Kolumne

Ekonomski rast

Prije nego što sam postavio sebi zadatak pogledao sam šta sam prošli puta pisao. Vidim da sam stavio naslov: " Pametne investicije". Koliko sam uspjeo, da sa par riječi čitaocu dam prikaz sadašnjeg BiH trenutka, je stvar individualne ocjene.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Ono što nisam rekao, a želim je: “Za ekonomski rast je potrebna pametna država”. Vidim da novinar i publicista Nedžad Latić govori o “dubokoj državi”. Koliko možemo shvatiti političko, socijalno i ekonomsko i svako drugo značenje ” duboke države” svakom ostaje da donese svoj sud. Ova ” pametna država” je negacija nečega što imamo.

Pročitajte još

Kažu da je osjećaj dobra i loša odnosno lijepog i ružnog stvar individualnog/osobnog promišljanja. Slušajući vaz/ predavanje na posljednjoj džumi u Baščaršijsko džamiji u Sarahevu čuo sam jednu pouku. Pitate me kakve ona ima veze sa ekonomskim rastom. Itekako ima. Ima veze sa ” pametnim investicijama” i ” pametnom državom”.

Pokušat ću prenijeti poruku koja je univerzalna, a kaže ” Da je Bog stvorio bogatog i siromašnog . Ono što je ostala trajna vrijednost je da je nekoga učinio vjernikom”.

Po mom shvatanju pojedinci u državi ili društvenoj zajednici su postali bogati i siromašni. Ono što nam svima treba je dobra javna politika i dobra država. Upravo to pokazuje globalni pogled na stanje u Svijetu. Moćnici o tome raspravljaju u bogatoj Švajcarskoj. Raspravljaju o bogatsvu i siromaštvu. I onda se pitamo: ” Gdje smo mi”. Ima li BiH ” pametnu državu”?

Ima li BiH “pametne državnike”? Ima li BiH ” pametne javne politike”. Ima li BiH “pametne investicije”.

Prihvati notifikacije