Kolumne

Rudarske plate i penzije

Dok EPBiH bilježe finansijske rekorde rudarima je upitna plata. Dok je Budžet FBiH "pun kao brod" penzionerima prepolovljene realne penzije.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kako je u zdravstvu niko ne zna? Kako reče dr. Bakir Nakaš “kriv je Frankestein ” i problem je ” kako ga istjerati”.

Ne treba velika škola da se sve izračuna. Kako reče “veliki matematičar” u liku čovjeka koji je za ovih 8 godina sve uništio, “sve ovo liči na kolobatanje”.

Za ovo je zaslužio mjesto u zakonodavnoj vlasti FBiH. I drugi su još bolje napredovali. Jedino rudari i penzioneri nemaju ništa. Rudari će dobiti zaslužene plate. Penzioneri su prevareni. Dobit će ništa. Čekat će nivelaciju penzija po formuli koja ništa ne znači.

Princip je da “dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji”.

Nominalne penzije će biti, po statistici, znatno ispod realnih dohodaka. Razlika uz majsku penziju 2023.godine će biti simbolična i neće pokriti 10% rasta potrošačkih cijena. Realni DBP će se iskazati niži za 50% kada bi se obračunala siva ekonomija i stopa godišnjeg rasta (približno 25% plus 25%). Tako je i sa platama.

Sreća rudari moraju dobiti znatno veću platu. Rudnici moraju dobiti ekstra profit EPBiH za pokriće svojih gubitaka. Novac ostaje u sistemu. Ostalo je stvar knjiženja. I za ove operacije ne treba više znanja nego što se nauči u jednom polugodištu ili semestru škole za knjigovođe.

Za rješavanje problema penzionera je dovoljna redovna završena osnovna škola.

Prihvati notifikacije