Magazin

Puno bolje od kupovnog a pravi se za pola sata: Starinski recept za domaće medeno srce

Ako volite kupovno medeno srce, ovo domaće će vas raspametiti.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/MOI DOMASNI RECEPTI
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/MOI DOMASNI RECEPTI

Jedan od najljepših domaćih kolača koji se pravi od onih sastojaka koje svaka domaćica uvijek ima u frižideru, a svojim ukusom i mirisom vraća u djetinjstvo jeste kolač medeno srce.

Savršen spoj najljepših sastojaka u patišpanju, domaći džem od kajsije i glazura od čokolade predstavljaju magiju koja se topi u ustima.

Ovaj kolač obožavaju svi, a gotovo je nemoguće da vam ne uspije, čak iako nikada prije toga nikada niste pravili ni jedan kolač.

Evo šta vam je od sastojaka potrebno za ovaj kolač:

2 šolje brašna1 šolja šećera1 šolja kisele vode1 šolja džema od kajsije2 kašičice sode bikarbone2 kašičice cimeta1 kašika kako praha

Za premaz:8 kašika džema od kajsije

Glazura:100 g čokolade4 kašike ulja

Priprema:

Pomješajte sve suhe sastojke, brašno, šećer, cimet i kakao. U drugoj posudi pomješajte mokre sastojke, kiselu vodu i džem, a kad se to lijepo sjedini dodajte sodu bikarbonu.

Onda sve pomješajte, suhe i mokre sastojke i dobro mikserom umutite. Smjesu podijelite na dva dijela. Podmažite pleh sa malo ulja, a onda polovinu smjese sipajte u pleh i stavite da se peče na 200 stepeni nekih 15 min. Kad je tijesto polupečeno, tako da se uhvatila korica izvadite ga iz rerne i premazite džemom od kajsije.

Zatim sipajte ostatak smjese i ponovo vratite da se ispeče do kraja. Poslije nekih 15 do 20 minuta tijesto bi trebalo da je pečeno. Provjerite tako što ćete ga ubosti čačkalicom. Ukoliko čačkalica izađe suha iz tijesta to je znak da je pečeno. Ako se tijesto ljepi ostavite ga još malo.

Pečen kolač prelijte glazurom od čokolade i ostavite u frižider da se ohladi. Zatim ga izvadite i isjecite na kocke. Uživajte u ovom fantastičnom ukusu koji vraća u djetinjstvo.