No na popisu orašastih plodova jedne slasne hsrkavice plijene posebnu pažnju. Pistacije!
Konzumacija pistacija smanjuje razinu holesterola i osigurava tijelo antioksidansima koje obično nalazimo u namirnicama biljnog porijekla.
Ovaj je orašasti plod odličan izvor biljnih vlakana, bjelančevina, raznih vitamina i minerala. Bogat je kalcijem i željezom, što znači da je dobar za zdravlje kosti i zubi, a isto tako pomaže osobama koje boluju od anemije prouzrokovane manjkom željeza. Također, sadrži puno kalija što pogoduje osobama koje imaju povišeni pritisak.
Prednost ovog ploda je i ta što je dostupan u trgovinama tijekom cijele godine, a dobra je vijest da osim što ih možemo pronaći slane i u ljsuci, možemo naći i one bez ljuske.
Pistacije smanjuju osjećaj gladi, jer kontroliraju hormone koji ju stimuliraju te tako mogu poboljšati dugoročno kontroliranje razine šećera u krvi. Nezasićene masnoće iz pistacija dokazano pomažu sniziti loš kolesterol (LDL) i povećati dobar (HDL) koji štiti srce.
Vitamin B6, kojim pistacije obiluju, ima utjecaj i na živčani sustav. Vitamin B6 ima ključnu ulogu u stvaranju mijelina, izolacijske ovojnice oko živčanih vlakana koje omogućavaju optimalno slanje poruka između živaca. Također pridonosi sintezi serotonina, adrenalina i melatonina te aminokiselina koje smiruju prijenos živčanih impulsa kroz živčani sustav.
Drugim riječima, želite li živačni sustav u tip-top formi, jedite pistacije.
Konzumacija pistacija može učiniti čuda za vašu kožu. Sadržaj vitamina E u plodu je izvrstan antioksidans koji štiti membranu kože od štetnih vanjskih utjecaja. On ubrzava liječenje oštećene kože te se bori protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala, stimulira cirkulaciju vlasišta i tjemena te pomaže u održavanju prirodne jačine i vlažnosti noktiju.