Politika

Pejanović za Bosnainfo: "Dodik funkcioniše sa proizvodnjom neprijatelja. Schmidt nije išao na brvno..."

Ko samo jednom pregleda aktuelne vijesti, postane mu jasno kakvu sumornu stvarnost živimo u Bosni i Hercegovini.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U vrtlogu istog jedna je koherentnost! Političke prilike kod nas se mogu mijenjati, ali ne i prilike u kafani koje su u balkanskim okvirima odavno izgubile svoj primarni značaj. Zapravo, da li su ga ikad i imale, to je pravo pitanje!?

Aktuelni političari na sceni čini se da jedino oko čega se ne svađaju jeste mjesto susreta. O situaciji u BiH i „elitnom društvu kafane“ pitali smo Mirka Pejanovića, bivšeg člana ratnog Predsjedništva RBiH, akademika, uglednog profesora.

Pročitajte još

„Do sad su se susretali po kafanama i nastavit će vjerovatno, jer im je to očito zgodan ambijent. Što se tiče situacije u BiH ona jeste teška, jeste složena i ima elemente krize, ali ništa nije posebno dramatično. Bosna i Hercegovina ima svoje korake za postizanje uslova za članstvo u Evropskoj uniji i ona će na tom putu ostati bez obzira što su neke političke silnice na djelu i što se pojačavaju kao što je retorika, blokade, zagovaranje secesije – to je bilo, biće i potrajat će, dok se ne potroši!

Htio bih reći da građani manje gledaju u informacije i slušaju te gluposti političkih svađa, da se okrenu svojoj budućnosti. Bosna i Hercegovina je jednom prošla najteži period, to je bio period rata i nju više niko ne može vratiti u stanje da ljudi strahuju da li će biti mir ili neće. Tu je međunarodna zajednica, tu su demokratske snage, samo je pitanje zašto tako jeftino trošimo historijsko vrijeme, nadam se da će toga manje biti“, kazao je Pejanović za Bosnainfo.

Iako svi upozoravaju da nema razloga za strah od rata, situacija čini se nije nimalo bezazlena. Laički posmatrano, česte su vojne vježbe u BiH, trenutno su vojne snage EUFOR-a iz 22 zemlje na teritoriji naše zemlje i ostaju do 29. septembra, a sve podsjeća na period 1990. godine. Profesor Pejanović ističe kako je strah neopravdan i da je dobro što su u našoj zemlji.

„Podsjeća u nečemu naravno, ali bolje ih je vidjeti, nego ne! Neka njih, oni preveniraju mir, oni će se i dalje brinuti za mir“, stava je Pejanović.

Pročitajte još

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao je da dolazi “vrlo nezgodna situacija” za predsjednika RS Milorada Dodika jer on napada Daytonski sporazum. No, da li će do toga i doći? Svjedoci smo da je Dodik zaprijetio hapšenjem i gađanjem jajima visokog predstavnika ukoliko dođe na teritorij Republike Srpske. Schmidt je imao dogovorene sastanke u Banja Luci, ali ih je otkazao. Ovim potezom poslana je poruka koju nisu svi isto shvatili.

Mnogi korisnici društvenih mreža u svojim komentarima napisali su kako ne vjeruju da Schmidt “nastavlja djelovati na cijelom području BiH”, već samo u Federaciji, a brojni su stava kako je ovakvim povlačenjem OHR pokazao nemoć i kapitulaciju pred Dodikovom vlašću, dok neki smatraju kako je riječ o “taktičkom povlačenju”.

Profesor Pejanović smatra kako je potez Christiana Schmidta mudar:

„On je samo pametno uradio, nije išao na brvno, šta će na brvnu, on je međunarodni predstavnik. Nema tu nikakvog razloga za veliku zabrinutost. Milorad Dodik očito funkcioniše sa proizvodnjom neprijatelja, ovaj put mu je dobro došao visoki predstavnik. A visoki predstavnik je povukao mudre poteze i to će biti zaboravljeno“, kazao je u kratkom razgovoru za Bosnainfo akademik Mirko Pejanović.

I šta god ko mislio, čini se da je politički šah na djelu, ostaje da pratimo ko će ispasti lovac, skakač, a ko kralj…

Prihvati notifikacije