Politika

Ajanović za Bosnainfo: „Država BiH treba da štiti građane, nema šta Nikšić da poziva i traži od Dodika…“

U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika koalicije na državnom nivou. Sastanku su prisustvovali lideri stranaka Trojke, HDZ-a i stranaka okupljenih oko SNSD-a.

FOTO: FACEBOOK MIRNES AJANOVIĆ / BOSNAINFO
FOTO: FACEBOOK MIRNES AJANOVIĆ / BOSNAINFO
Mirnes Ajanović i Nermin Nikšić

Mnoge teme su navodno bile povod razgovora, a između ostalog i sigurnost Bošnjaka povratnika u entitet Republika Srpska. Premijer FBiH i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je sinoć u emisiji Polis TVSA šta će tražiti od Milorada Dodika, a o čemu je navodno danas i bilo govora.

“Želimo da otvorimo i pitanje sigurnosnog aspekta u smislu sve češćih incidenata i događaja u RS-u. Svako malo se povratnici izlažu torturi i batinama. Tražit ćemo od partnera da poduzmu sve što je u njihovoj moći i da zaštite te ljude”, kazao je Nikšić u emisiji Polis TVSA, jasno aludirajući da će to tražiti od Milorada Dodika.

Pročitajte još

O današnjem sastanku aktuelnih predstavnika vlasti i ovoj izjavi Nikšića pitali smo Mirnesa Ajanovića, predsjednika Bosanske stranke (BOSS) i advokata koji je kazao kako je ova izjava protudržavna.

„Ova izjava Nikšića gdje traži od Dodika da poduzme nešto, da zaštiti ljude u Republici Srpskoj je protudržavna. On direktno priznaje pravo Dodiku da je iznad države, ovdje je država ta koja treba da štiti građane, a ne Milorad Dodik, ne entitet.

Država Bosna i Hercegovina ima mogućnost da djeluje, a nema šta da poziva Dodika. Ovo je priznanje Dodiku da ovo što on radi u cilju otcjepljenja daje mu evo Nikšić i SDP praktično i ostali iz Trojke legalitet tome. Ovo se nije smjelo dogoditi. Takva izjava je politički protudržavna, neću da kažem malo teži izraz, ali evo bar takva, oni su imali i imaju mogućnost kao vlast djelovati na sve organe zakonodavne, izvršne vlasti, sudske, tužilačke organe, a pogotovo u Parlamentarnoj skupštini BiH, Predstavničkom domu postoji Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH koja ima mogućnost da djeluje prema svim policijskim, sudskim i svim ostalim organima koji su potrebni da se uključe u bilo kakvu zaštitu građana po pitanju sigurnosti građana.

Ugrožena je sigurnost građana u Republici Srpskoj, ta komisija ne djeluje, ja nisam čuo da je održana bilo kakva sjednica po bilo kakvoj okolnosti gdje se ugrožavala sigurnost građana”, ističe Ajanović za Bosnainfo.

Pročitajte još

Spomenuo je i slučaj u Gradačcu kako policija nekoliko sati nije mogla da nađe ubicu, lice koje je puštalo monstruozne video snimke i praktično se mogao upratiti putem mobitela, za ove propuste krivi Zajedničku komisiju za odbranu i sigurnost BiH koja nije sazvala sastanak.

„Ta komisija nije uradila svoj posao i zato nema se šta tražiti od Dodika, ovdje su oni svi odgovorni za ono što se događa, a pogotovo sad što traže nešto što Dodiku savršeno odgovara, da mi iz Federacije sa državnog nivoa priznajemo njemu da je Republika Srpska isključivo nadležna za poduzimanje bilo kakvih radnji, to je potpuno pogrešna politička izjava ili odluka kako su to već odlučili i uradili.

Evo javni poziv Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH, Parlamentarnoj skupštini Predstavničkog doma BiH, neka sazovu sastanak, neka pozovu sve policijske organe, tužilačke organe, sudije, sve neka pozovu, i neka nađu rješenje kako da se zaštite građani, jer oni su ti koji su nadležni, primaju po 5.000 i 6.000 KM mjesečno za posao koji evidentno ne rade”, kazao je Ajanović za Bosnainfo i naglasio “nema nadanja, mi se moramo boriti i izboriti da nam bude bolje“.