Politika

"Dan D za bh. politiku": Sastanak koalicije i sjednica PSBiH

U Istočnom Sarajevu danas bi trebao biti održan sastanak koalicionih partnera na državnom nivou vlasti - SNSD-a, HDZ-a i stranaka Trojke. Za sada je potvrđeno da će sastanku prisustvovati Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić.

FOTO: RAPORT.BA
FOTO: RAPORT.BA
Ilustracija

Na sastanku bi trebalo biti razgovarano o setu reformskih zakona koji trebaju biti usvojeni i eventualno o imenovanju ministra finansija BiH iz reda SNSD-a Srđana Amidižića.

Za danas u 12 sati zakazana je i sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Podsjećanja radi, Dodik je ranije izjavio kako od 22. avgusta više ništa neće biti isto.

“Tamo su tačke dnevnog reda koje su bile ranije na dnevnom redu Parlamenta. Zakoni koji će se naći imat će našu podršku. Ali poslije te sjednice od 22. avgusta sve će u BiH biti drugačije, ništa neće biti isto. Ukoliko neko u ovoj zemlji hoće da kaže da hoće da živi bez pola zemlje, bez 33 posto političkog kapaciteta u odlukama, onda neka kažu. Ali će snositi posljedice, ne samo mi. Mi ne želimo da živimo u zemlji u kojoj odluke donosi stranac, koji nije imenovan, koji laže, petlja, koji se junači… Zamislite koje je njegovo spasenje bilo kada se pita sekretar Ujedinjenih nacija da li je relevantnom rezolucijom iko imenovan za visokog predstavnika on nema odgovor. Međutim, špekulanti onda dodaju jednu rečenicu za koju se on hvata”, rekao je Dodik prije nekoliko dana.

No, 22. avgustu kao bitan datum najavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je na televiziji Pink kazao da će 22. augusta predsjednik Srbije Aleksandar Vučić biti na „važnom međunarodnom skupu“, gdje se očekuju posebni napadi na njega zbog „tih sankcija“.