Politika

Čović: "Odredili smo po jednu osobu za pripremimu plana za izmjenu Izbornog zakona"

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH nakon sastanka iz Mostara sa koalicionim partnerima iz SNSD-a Miloradom Dodikom i SDP-a Nerminom Nikšićem, dogovorili su, između ostalog, da će intezivno raditi na pripremi nacrta za izmjenu Izbornog zakona.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Dragan Čović je pohvalio intezitet rada koalicionih partnera na državnom nivou i rad Vijeća ministara BiH.

“Dogovorili smo se da stvorimo prihvatljiviji ambijent učinkovitijeg funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti kako na razini BiH i svih nas, tako i u FBiH i dominantno odnosa SDP-a i HDZ-a. Čini mi se, uz više ili manje problema koji iskrsnu, može se pristojno i dobro raditi kada je u pitanju Vijeće ministara. U Vijeću ministara već postoji dinamika rada i to možemo dizati na višu razinu što potvrđuje posjet komesara za proširenje EU gopspodina Varhelyja gdje smo donijeli 31 mjeru koju trebamo realizirati i da to sve u paketu ide, jer je naše opredjeljenje EU i vjerujem da ćemo to staviti kroz naše mehanizme koordiniranja i da ćemo to rješiti na Vijeću ministara. Još malo kaskamo u parlamentarnom radu jer ima nekih pitanja gdje se nismo usaglasili i ne moramo to staviti u prvi plan. Danas smo odredili po jednu osobu koja bi trebala pripremiti plan za izmjenu Izbornog zakona i da odredimo koncept i način rada, te ljude koji će na tome raditi, istakao je Čović, prenosi N1.

– Tu će sa naći i rad CIK-a, da se unaprijedi rad izbornog sistema i provođenje izbora, ali će se naći i druge teme da se riješe kroz izmjenu Izbornog zakona. Pripreme za izmjene Izbornog zakona će raditi Dizdar iz SDP-a, Nović iz SNSD-a i Filipović ispred HDZ-a da to pripreme i da to razmjenimo sa partnerima iz međunaroden zajednice. Dotakli smo se i drugih tema oko interkonekcija i ključnih strateških projekata da ih vežemo zajedno. Ideja da se autocestama ide sa jednom karticom, da nemamo problema kretanja i tako olakšavamo naše odnose. Budemo li na ovaj način radili dalje, ne vidim razlog da sa čitavim paketom mjera idemo istoveremo prema EU”, kazao je optimistično Dragan Čović.

Prihvati notifikacije