BiH

Vojno-politički analitičar za Bosnainfo o dolasku trupa EUFOR-a, ali i situaciji u BiH: "Trebamo se navići..."

Godišnja vježba "Brzi odgovor 2023" EUFOR-a počinje danas i trajat će do 29. septembra širom Bosne i Hercegovine.

FOTO: RFE/RL / FACEBOOK  EUFOR BIH
FOTO: RFE/RL / FACEBOOK EUFOR BIH

Tim povodom kontaktirali smo uglednog vojno-političkog analitičara gospodina Nevena Kazazovića kojeg smo pitali za mišljenje o učestalim vojnim vježbama u BiH, ima li razloga za strah od eskalacije sukoba u našoj zemlji, ali i za mišljenje o sve češćim napadima na Bošnjake povratnike u entitet Republika Srpska i da li bi EUFOR mogao da reaguje?

Kazazović poručuje kako su ove vojne vježbe opomena.

“To je u okviru ove vježbe Brzi odgovor 2023, EUFOR učestvuje u toj vježbi i on je nosilac te vježbe. Ti vojnici su uglavnom vojnici NATO-a i to je uobičajena praksa ne znam koliko dugo se dešava, koliko godina zaredom, tako da na neki način u ovoj sadašnjoj situaciji to jeste opomena. Jeste neki signal, ali to je nešto što je dosad bilo uobičajeno”, govori Kazazović za Bosnainfo.

U vježbi će sudjelovati vojnici iz 22 zemlje sudionice EUFOR-ove misije, koji će privremeno ojačati sastav misije slanjem rezervnih snaga koje su trenutno u pripravnosti u tim zemljama. S obzirom da je najavljeno kretanje vojnika po ulicama Bosne i Hercegovine, kod građana se stvara nelagoda, ali i otvara prostor za pitanje da li će situacija eskalirati.

Pročitajte još

“Meni baš nije neprijatno, više volim da vidim vojnike na ulicama i da bude mir, nego da nema vojnika i da nema mira! Prema tome, rekao bih, to je u okviru nekih redovnih aktivnosti koje oni imaju i mislim da se mi na to trebamo navići. To što će doći iz 22 zemlje do 29. septembra to su vježbe u kojima će učestvovati Armija Bosne i Hercegovine, tako da ne vidim tu ništa posebno”, stava je Kazazović.

Podsjetimo, Althea, mirovna misija EUFOR-a u BiH, najduža je vojna operacija EU te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu. Snage EUFOR-a raspoređene su u BiH od 2004. godine kad su zamijenile misiju Sjevernoatlantskog saveza (NATO), a njihov mandat svake godine obnavlja Vijeće sigurnosti UN-a. Mandat ove godine ističe početkom novembra.

„Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine“, saopćio je ranije EUFOR.

Upravo vježba EUFOR-a dolazi u trenutku kada su političke tenzije itekako prisutne, ali i sve češći napadi na Bošnjake povratnike u entitet Republika Srpska.

Da li bi EUFOR mogao da reaguje u smislu zaštite povratnika u RS, vojno-politički analitičar je mišljenja da to nije njihov mandat.

“Pa ne znam da li je to mandat EUFOR-a, to je mandat policije i ona je ta koja treba da reaguje, vlast treba da reaguje. Činjenica je jedna da u Republici Srpskoj tamošnja vlast stalno govori kako mi ovdje u Federaciji proganjamo Srbe i maltretiramo Srbe, a oni to koriste da bi maltretirali naše ljude tamo, Bošnjake i Hrvate po Republici Srpskoj! Osim toga, Republika Srpska je faktički očišćena od druga dva naroda i ta druga dva naroda ima ih malo u policiji i izvršnoj i političkoj vlasti, gdje god hoćete. Oni su na neki način, šta god pričali za nas, oni su to već uradili”, kazao je Kazazović.

Postavlja se pitanje koliko je okruženje u Bosni i Hercegovini sigurno, da li je moguća eskalacija sukoba u našoj državi i da li smo “sigurni od rata” sve dok je rat u Ukrajini?

Gospodin Kazazović za Bosnainfo poručuje kako nema opasnosti od rata, ali od incidenata ima:

Naša država ima veze sa ratom u Ukrajini, ali rat u Ukrajini ima veze sa cijelom Evropom, ne samo sa nama. Ali, ne mislim da ovdje može doći do nekih velikih tenzija, može doći do incidenata, ali do nekog rata, ne! Da vam kažem, da bi došlo do velikog rata u tome bi trebale da učestvuju Srbija i Hrvatska, one više nemaju JNA iza sebe i nemaju vojsku iza sebe koja bi to mogla uraditi. Prema tome, ne vidim veliku opasnost, a opasnost je više politička oko rasprave da se uspostave novi odnosi na Balkanu itd, ali s ratom nema veze”.

Prihvati notifikacije