BiH

Povratnici u RS od EUFORA traže zaštitu ili će se samoorganizovati

Pet udruženja koje se uglavnom bave zaštitom žrtava rata i povratničkom populacijom poslalo je pismo EUFOR-u i predstavnicima NATO saveza u kojem traže aktivniji angažman povratnika u Republici Srpskoj.

FOTO: EUFOR BIH/ FACEBOOK
FOTO: EUFOR BIH/ FACEBOOK

Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženje porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba Kotor Varoš i Savez logoraša u BiH poručuje da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci ka zaštiti povranika u entitetu RS, nakon što je zabilježeno više fizičkih napada.

“Nakon što su napadi na povratnike u entitet RS postali svakodnevnica i da MUP RS-a kao i tužilaštva u RS-u nemaju namjeru poduzimati bilo kakve radnje sa ciljem sprječavanja i kažnjavanja počinioca, a u cilju zaštite povratnika koju su postali očita meta za iživljavanje, pozivamo još jednom EU snage i NATO snage, stacionirane u Bosni I Hercegovini, da zaštite Bošnjake”, navode u pismu.

Poručuju da će u protivnom one kojima su uputili pismo smatrati odgovornim za eskalaciju nasilja.

“Jasno i nedvosmisleno kažemo da takvo ponašanje nećemo više tolerisati po cijenu samoorganiziranja u svrhu zaštite naših povratnika”, zaključuje se u pismu.

Prihvati notifikacije