Politika

"Kuha se optimistično" Šta su nam (ne) svjesno političari otkrili!?

“Državom se naziva najhladnija od svih hladnih nemani. Hladna, i laže; i ta laž gmiže iz njezinih usta: Ja, država, ja sam narod”, Friedrich Nietzsche.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Govorio je i pisao davno njemački filozof Nietzche, a tako surovo tačnoj činjenici svjedočimo, gledamo to u političkom maskenbalu Bosne i Hercegovine. Datum 22. august 2023. koji se najavljivao kao “dan nakon kojeg ništa neće biti isto” pokazao je uistinu slabost političkog umijeća pregovaranja.

Podsjetimo, vladajuća koalicija na državnom nivou održala je sastanak jučer u Istočnom Sarajevu. Poručili su kako su se dogovorili (čitaj onako kako je Milorad Dodik htio), podržali su tri zakona o VSTV-u, onaj o ombudsmenu i treći o pristupu informacijama i izabran je državni ministar finansija Srđan Amidžić. Nakon njihovog sastanka, održane su sjednice gdje je sve kako je dogovoreno i izglasano.

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je jučer Srđana Amidžića (SNSD) za novog ministra finansija Bosne i Hercegovine sa 23 glasa ZA i 18 protiv. Istovremeno, data je podrška imenovanju Staše Košarca za zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Pročitajte još

Danas je već sve formalnost, jer će na sjednici Vijeća ministara biti potvrđeni zakoni o Sudu BiH, te će se utvrditi novi zakon o strancima.

Ono što su nam političari Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Denis Zvizdić pa čak i Dragan Čović svojim (ne) svjesnim ponašanjem pred medijskim kamerama poručili jeste da nije dobar period pred državom Bosnom i Hercegovinom i da, “dogovor” je postignut, ali kakav, na uštrb koga?

Ako čitamo neverbalnu komunikaciju, jasno je da državu ne čeka ništa dobro kad su političari koji navodno zastupaju državne interese pristali da sjede na zvaničnom državnom sastanku bez ijednog obilježja države Bosne i Hercegovine.

Na sastanku nije bilo zastave Bosne i Hercegovine, već samo zastava entiteta Republika Srpska. Govoreći o “dogovoru” svi političari su djelovali kao “natjerani” i u vidno neugodnoj situaciji, možda je samo tako u trenutku snimanja fotografija djelovalo, no evidentno je da ništa dobro neće proizaći nakon njihovog “pregovaranja”.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nije ni čudno što su se mnogi oglasili nakon sastanka i poručili kako su upozoravali na ovaj scenarij u kojem je evidentno da nema jedinstva u cilju očuvanja države Bosne i Hercegovine, već se zastupaju interesi pojedinaca na uštrb građana ove države.

Milan Dunović, zastupnik u Parlamentu BiH (DF) ranije je upozoravao na ono što čeka građane Bosne i Hercegovine i katastrofalne posljedice odobravanja zahtjeva Miloradu Dodiku koji koristi svaku priliku da vrijeđa BiH, ali i sve njene građane.

Dunović je poručio:

“Juče sam precizno objasnio šta će se desiti… i evo, desilo se. Nema tu iznenađenja, to je politika kontinuiteta pogrešnih odluka i licemjerstva. Saša Magazinović važno kaže da neće glasati za ministra finansija, pa još važnije glasa. Kaže da je on revnosan, pa zna, a mi nerevnosni ne znamo, da će evropski zakoni kao biti usvojeni, te da je rad trojke i partnera Evropska komisija podržala i označila kao napredak.

I onda, iz sale pobjegne Sale, kada mu želimo odgovoriti. To je njegov rad i zalaganje za državu.A Sabina Ćudić bi da opozicija snosi odgovornost, umjesto njih koji su vlast. Sabina Ć. bi da smjenjuje parlamentarce po svojoj volji, isto onako kako ureduje u svojoj stranci.

Pročitajte još

Da, jedna od najvećih političkih podvala bi da ureduje, vedri i oblači. A ne, ne ide to tako.Pratimo vaš nerad i demagoške opservacije – zbog toga se smatrajte itekako odgovornim!”.

Zanimljivo je i da je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović komentirao sastanak vladajuće koalicije i nije zadovoljan:

“Kako smo i očekivali, Milorad Dodik, mag prevara i manipulacija je ponovo ponizio i prodao Narodnu skupštinu RS. Brutalno je zgazio zaključke NSRS i obmanuo vlastiti narod. Ministarska fotelja je bitnija, a vjerovatno su bitniji još neki lični dogovori… Ustavni sud, strane sudije, imovinu, nadležnosti više ne spominje”.

Zastupnikom SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo izjavio je za televiziju Hayat da je pobjednik razgovora u RS-u Milorad Dodik koji se postavio kao poslodavac za Trojku i on se tako ponaša.

“Trojka je to prihvatila. Sve što on zahtjeva i uvjetuje bude mu udovoljeno. Taj model funkcioniše zato što je Trojka takva kakva jeste i oni su ovim dali jednu mogućnost i polugu. Pretpostavlja se da Dodika da će postati još noviji, jer su najavljivali novijeg Dodika. Smatram da će nakon imenovanja i njegovog ulaska u kolegij Vijeća ministara on postati još noviji. Trojka ne vidi da popuštanje Dodiku ne rješava problem. On se naljutio pa oni žele da ga oraspolože ustupcima”, kazao je Kešo.

Mišljenje dijeli i državni zastupnik Zlatan Begić: “Milorad Dodik je dobio državnog ministra finansija. Uz prethodno isporučenu poziciju direktora UIO i ekspresno provedenu čistku nepodobnih kadrova, uspostavio je punu kontrolu nad državnim finansijama, u interesu sebe, kumova i njihove “velikosrpske stvari”.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković osvrnuo se na poruke političara ali i javnosti koja nije zadovoljna političkom situacijom i potezima koji nisu dobri nikome, osim pojedincima:

“Mogli smo u proteklih sedam mjeseci blokirati, provocirati, mogli smo se nagovoriti raznim političarima, mogli smo sastanke prekidati, mogli smo i sjednice parlamenata prekidati. Nismo. Nismo, jer to bi poene donijelo nama, a građanima bi umjesto u džepove, bilo po džepovima”.

Konaković najavljuje da ovo nije kraj, pokazat će nam još nešto ovih dana.

I dobro, možda se neke stvari ne mogu izbjeći, ali zar se toliko mora ići u nepoštovanje države i njenih zvaničnih obilježja? I ne, nije to sitnica, jer ako državni vrh ne poštuje bar toliko, zastavu Bosne i Hercegovine, šta očekivati dalje? Anarhija širokih razmjera do konačne podjele države po želji Dodika?

I hajde, razuvjerite nas da baš sve u Bosni i Hercegovini bez obzira ko se kako zove, čekaju bolji dani, rast, razvoj, ekonomski prosperitet…

Prihvati notifikacije