Politika

Dunović za Bosnainfo o sastanku vladajuće koalicije: "Pregovori održani isključivo radi…"

Lideri vladajuće koalicije na državnom nivou održali su danas sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Nakon sastanka Milorad Dodik, lider SNSD-a očekivano, nije se želio obratiti javnosti.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Poruke političara su kao i svaki put dosad blijede, Dodik je uoči sastanka ostao pri stavu kako je BiH nemoguća država, i opet to čini se nikome ne smeta. Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH je nakon sastanka poručio kako je sastanak bio težak, ali kako smatra da su ipak blizu rješenja.

Sudeći prema prethodnim sastancima, ništa novo, a ni dobro ne čeka Bosnu i Hercegovinu.

Milan Dunović, zastupnik u Parlamentu BiH (DF) za Bosnainfo prokomentarisao je današnji sastanak vladajuće strukture vlasti.

“Ja apsolutno nemam više nikakva očekivanja od koalicione većine u smislu napretka Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, a to svoje mišljenje temeljim na onome što se dešavalo proteklih mjesec dana u državnom parlamentu.

Pročitajte još

Naime, zakoni koje je parlamentarna većina usvojila obmanjujući javnost na način da prezentuju da su to evropski zakoni, a evo i vrijeme je pokazalo da je to apsolutno netačno. Čak je i predsjednik VSTV-a dao svoje mišljenje, prije toga smo imali mišljenje o delegaciji Evropske unije, Ambasade SAD, OSCE-a, a i u samom zakonu koji je danas usvojen u Domu naroda Zakon o VSTV-u između ostalog u članu 26 je eksplicitno navedeno da će ovaj zakon biti u roku godinu dana usklađen sa standardima EU što znači da sada nije usklađen.

U svjetlu toga ja ne očekujem bilo kakav napredak nakon ovih pregovora, mislim da su pregovori održani isključivo radi podjele onoga što još nisu uspjeli podijeliti, kako na državnom nivou tako i na nivou Federacije BiH”, kazao je Dunović za Bosnainfo.

Naglasio je kako je politika Milorada Dodika takva da se ništa drugačije od već viđenog ne može očekivati.

“Politika SNSD-a odnosno Milorada Dodika je takva kakva jeste i to je jedan kontinuitet, to je nešto što je nepromjenljivo. Ono što se moglo promijeniti jeste da se ta stranka izbaci iz vlasti na državnom nivou, međutim Trojka nije htjela, imali su način, ali nisu htjeli da to naprave. Sada imaju za koalicionog partnera stranku koja ide tako daleko da na zvaničnim sastancima psuju genocide, da nemaju problem sa onim što se dešava povratnicima u RS itd, tako da ponovo kažem ja nemam nikakva pozitivna očekivanja od ove parlamentarne većine.

Da je DF u vlasti, kao što nije, onda bismo mi davali mišljenje i konkretne postupke pravili u smislu onoga što je pametno da urade, sada postoji druga parlamentarna većina, neka rade ono što misle da je najbolje za Bosnu I Hercegovinu, a građani će da im sude na narednim izborima I oni će da ih ocijene da li su građani zadovoljni ovime ili nisu. Onaj ko je vlast on preuzima odgovornost, on preuzima vođenje postupaka, ali i snosi posljedice”, kazao je Dunović za Bosnainfo.

Prihvati notifikacije