Politika

Nikšić: Sve dogovoreno provedeno, ono oko čega se ne slažemo ostavljeno po strani, a pomaka nema

Premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je nakon današnjeg sastanka Trojke sa SNSD-om i HDZ-om da su provedeni skoro svi zaključci s prethodnih sastanaka, a da su one stvari oko kojih se ne slažu "ostavljali po strani", tako da pomaka nije bilo.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Rekao je da se govorilo i o Izbornom zakonu, visokom predstavniku, kao i o brojnim drugim temama u BiH

“Na taj način su stvorene pretpostavke da bi nam se mogli otvoriti pristupi određenim fondovima i da stvorimo preduslove za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. Dosta je bilo stvari na koje različito gledamo, ali smatramo svojom prednošću da uprkos tome na kraju dođemo do određenih rješenja. Nije vrijeme ni za kakvu euforiju, ali je korak ka uspostavljanju funkcionalne vlasti jer naše je opredjeljenje da je budućnost BiH u EU i da će to donijeti efekata svim građana BiH”, kazao je Nikšić.

“Imali smo nekoliko stvari na stolu koje se nadam da ćemo uskoro riješiti. Period koji je pred nama predstavlja ohrabrenje svim učesnicima da je dobro da sjedimo da razgovaramo”, rekao je Nikšić.

Naveo je da je zajedničko opredjeljenje da je budućnost BiH u Evropskoj uniji zbog čega je najavio da će se u narednom periodu raditi na ispunjavanju tih uvjeta, a najavio je da će za 15 dana biti organiziran novi sastanak o ostalim zakonskim rješenja koje treba usvojiti.

Osvrnuo se na najavljeni dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj bi se sutra trebao razmatrati Nacrt zakona o sudovima. Taj zakon ranije nije dobio podršku na Vijeću ministara BiH zbog, kazao je tada rekao Konaković, određenih nesuglasica oko vjerskih pitanja.

– Zakon o sudovima je jedna teška tema. Oko nje lomimo koplja, pitanja nadležnosti sudova, pitanja sjedišta sudova, pitanja vjerskih prava unutar tih zakona. Dakle, nešto je oko čega zaista vodimo ozbiljnu polemiku i pokušavamo naći kompromis – kazao je Nikšić.

Lideri su posljednji susret imali u Istočnom Sarajevu 22. augusta kada je dogovoreno usvajanje zakona koji su dio prioriteta iz Mišljenja koje je Evropska komisija stavila pred BiH dodjeljujući joj kandidatski status za članstvo prošle godine.

Prihvati notifikacije