Politika

Nikšić: Odgovorno tvrdim da će u ovom kvartalu FBiH dobiti više nego u prethodnom

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nedavno je gostovao na TVSA u emisiji "Polis" gdje je, između ostalog, govorio i o raspodjeli sredstava od indirektnih poreza.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Ne treba slušati ni mene ni ove koji su na nož dočekali odluku o raspodjeli sredstava od indirektnih poreza.

Uzmete “Službene novine” i pogledate. Naravno, da oni koji to žele da dočekaju na nož, da oni koji to zloupotrebljavaju i koji lažu, uzmu pa porede ovaj s prethodnim kvartalom, što se ne može porediti. Poredi se ovaj kvartal s istim kvartalom iz prethodne godine. I ovaj prethodni kvartal poredite s istim kvartalom iz prethodne godine”, naveo je Nikšić.

Dodao je da, ako se uzmu ti brojevi i pogledaju se, vidi se da je procent FBiH u odnosu na kvartal prošle godine veći, a RS manji.

“Ali to uopće nije poenta. To odlučuje struka na osnovu parametara javne potrošnje. Kako to nije jasno, ja zaista ne razumijem. Ali mogu da razumijem da ljudi imaju potrebu da napadaju, da kritikuju, jer se oni ni o čemu prije nisu mogli dogovoriti i ništa nisu rješavali. Dakle odgovorno tvrdim da će u ovom kvratalu FBiH dobiti više nego u prethodnom. Ali to nije nikakva pobjeda FBiH nad RS. Ovo je stvar koeficijenata koji se utvrđuju na osnovu postojećih parametara koji se mijenjaju i primjenjuju iz kvartala u kvartal.

I kako ja to da objašnjavam nekome ko ne želi razumjeti? Ja na RS gledam kao na dio BiH, ja to ne posmatram kao utakmicu RS i FBiH.

Ako baš hoćete, evo, ne pristajemo na procent podjela akciza, ali o tome niko ne priča”, naveo je Nikšić.

Prihvati notifikacije