Magazin

Naučnici napravili vještački nos koji otkriva pokvarenu hranu

Korejski istraživači razvili su čip sa senzorima mirisa koji bi trebao otkriti pokvarenu hranu.

FOTO: MEDICALNEWSTODAY
FOTO: MEDICALNEWSTODAY

Prvi testovi su bili uspješni.

Prekomjerna konzumacija hrane i otpada koji je povezan je veliki problem ovog vremena. Prečesto se baca hrana kojoj je već istekao rok, ali bi u stvarnosti imala mnogo duži.

Rok je samo nejasna smjernica kada je u pitanju kvarljivost hrane. Jer samo ukazuje do kada je hrana definitivno jestiva. To ne znači nužno da će se nakon toga definitivno pokvariti – ako se pravilno skladišti. Prilikom provjere neposredno prije konzumacije, preporučljivo je vjerovati svojim čulima: pogledajte hranu, zatim je pomirišite i na kraju uzmite mali uzorak.

Do datuma proizvođač jamči da će proizvod zadržati sva navedena svojstva kada se pravilno skladišti. Ako je proizvodu istekao rok, trebali biste testirati njegov miris, izgled i teksturu. Ako nije upadljivo, može se jesti bez oklijevanja.

Ovaj zadatak bi se možda u budućnosti mogao prepustiti mašini. Korejski istraživači razvili su kompjuterski čip sa senzorima mirisa koji bi trebao otkriti kiselu, užeglu ili pokvarenu hranu. Ultratanki filmovi od cink oksida otkrivaju čak i male količine sumporovodika i plinova amonijaka koji nastaju kada se hrana koja sadrži proteine ​​pokvari. Osim toga, olfaktorni sistem može kontinuirano pratiti hranu tokom procesa kvarenja i pružiti informacije u stvarnom vremenu o stanju hrane. Čip je već uspješno testiran na pilećem mesu.

Prihvati notifikacije