BiH

ALARMANTNI PODACI UN-a: Evo koliko se u BiH po stanovniku baci hrane godišnje

Prema izvještaju UN-a, u BiH se godišnje baci čak 83 kilograma hrane po stanovniku, što je manje u usporedbi s evropskim prosjekom, ali i dalje alarmantno s obzirom na potrebe mnogih građana u siromaštvu.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Najnoviji podaci iz izvještaju UN-a o bacanju hrane pokazuju da se globalno godišnje baci čak 17 posto proizvedene hrane.

Ovaj problem posebno pogađa kućanstva, ugostiteljske objekte i maloprodaju. U BiH, gotovo 83 kilograma hrane završi u smeću svakog stanovnika godišnje, s ukupno 273.269 tona bačene hrane samo u kućanstvima, prenosi Crna Hronika.

Uzrok bacanja hrane raznolik je i uključuje prekomjernu kupnju, neadekvatno razumijevanje roka trajanja i odbijanje namirnica zbog njihovog izgleda. Ovaj problem dodatno je naglašen činjenicom da veliki broj građana u BiH živi u siromaštvu i često nema dovoljno hrane za svoje osnovne potrebe.

No, postoje pozitivni koraci prema rješavanju ovog problema. U junu ove godine, zastupnici domova Parlamentarne skupštine BiH usvojili su prijedlog zakona o dopuni Zakona o dodatnoj vrijednosti (PDV) kojim se ukida plaćanje PDV-a na doniranu hranu. Ovaj zakon je usvojen jednoglasno i ima potencijal da promijeni način na koji se hrana koristi i raspodjeljuje u zemlji.

Ovaj korak će omogućiti doniranje hrane koja bi inače bila uništena, a procjenjuje se da bi se na taj način svake godine spasila hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM. Ova hrana može biti distribuirana onima koji je najviše trebaju, uključujući korisnike javnih kuhinja.

Međutim, ostaje izazov kako primijeniti ovaj zakon u praksi. Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH mora izmijeniti svoj pravilnik kako bi se osiguralo da donirana hrana stigne do onih kojima je potrebna, a ne završi u preprodaji ili nepotrebnom gubitku.

Prihvati notifikacije