Magazin

Često vas boli glava? Pripazite šta jedete jer neka hrana može izazivati glavobolje

Glavobolja je vrlo učestala kod mnogih. Puno je razloga koji mogu uzrokovati glavobolju. Svakako radi li se o hroničnim glavoboljama koje su jake i učestale posjetite doktora.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Uzroci su razni od stresa, umora, lošeg vida, ali i prehrane. Ne biste vjerovali, ali hrana koju unosite u svoj organizam uveliko može utjecati na vaše zdravlje pa i na glavobolju, piše Azra.ba.

Boli li vas glava učestalo svakako obratite pažnju na svoju prehranu, a koju hranu biste trebali izbjegavati saznajte u nastavku.

1. Sir Sirevi sadrže tiramin odnosno aminokiseline koje su povezane s migrenama.

2. Čokolada Mliječna čokolada može izazvati loš neurološki efekt.

3. Sladoled Velik broj osoba, koje pate od učestalih glavobolja, je osjetljivo na hladne gutljaje i zalogaje. Stoga izbjegavajte hladne napitke i sladoled.

4. Prerađena hrana Kobasice, salame, konzervirana hrana sadrže nitrate koji uzrokuju migrene.

5. Vino Vino sadrži sulfate koji mogu biti uzrok snažnih glavobolja.