Kolumne

MIT O AMERICI Aleister Crowley

Najveća okultna ličnost 20. stoljeća svakako je Aleister Crowley, engleski seksualni mag koji je jedno razdoblje života proveo u SAD-u.

FOTO: MEMORIALRAULSEIXAS457382085.WORDPRESS.COM
FOTO: MEMORIALRAULSEIXAS457382085.WORDPRESS.COM

Velik dio okultnih pojmova koje je Crowley koristio u svojim proučavanjima magije preuzet je izravno iz Laughcrafta. U Americi tokom Drugog svjetskog rata Crowley je istraživao seksualnu magiju i načela koja je prihvatio radeći s članovima evropske OTO grupe.

Aleister Crowley također je ostavio neizbrisiv trag u gnostičkom redu OTO (Ordo Templi Orientis). OTO je oko 1895. osnovao industrijalac i slobodni zidar visokog ranga Carl Kellner.

Daljnji uspon reda događa se s Theodorom Reussom, Kellnerovim nasljednikom, na čelu OTO-a. Nakon susreta s Crowleyem, Royce je postao fasciniran njegovim izgledom te ga je ubrzo, 1922., odredio za vlastitog nasljednika na čelu reda, proglasivši ga Vrhovnim i Svetim Kraljem za sve zemlje engleskog govornog područja. Također, Royce ovlašćuje Pappusa u Francuskoj i Rudolfa Steinera u Berlinu kao predstavnike Reda. Godine 1922. Crowley postaje šef organizacije, nakon što se Royce povukao zbog zdravstvenih problema, te je Ordo Templi Orientis proglasio misionarskom organizacijom Novog Eona, novog vremena. Tako Alistair uvodi svoju doktrinu i filozofiju u OTO, temeljenu na svom osobnom radu i iskustvima. OTO je podučavao seksualnu magiju, a Crowley je to iskoristio da objavi zakon Theleme. Telema tada ulazi na velika vrata i od tada je zauvijek povezana s OTO.

U junu 1914. odlazi u SAD u New York, gdje ostaje sljedećih pet godina i tamo piše ″Liber Aleph″, ″Liber 97″, ″Liber 194/729″. Osim objavljivanja knjiga, u New Yorku je upoznao Leu Hirsing, koja mu je postala supruga. U ovom gradu je upoznao i sljedbenika biografa Israela Regardija. Velika zvijer 666, Megaterion ili Aleister Crowley, najveća zvijezda crnomagijske okultne tradicije s početka dvadesetog stoljeća u svojim njujorškim dnevnicima iz 1918. pod nazivom “Amalantrach Papers” opisuje kako je uz pomoć poklonika seksualne magije i halucinogenih droga, među kojima je bila i supruga indijskog filozofa Kumaraswamyja, uspjela komunicirati s izvanzemaljskim bićem zvanim Lam.

Lam je imao veliku stožastu glavu, sličnu glavi E.T.-ja iz poznatog Spielbergovog filma. Bio je svjetlucav i napravljen od čistog etera, tvrdio je Crowley. Napravio je crtež tog izvanzemaljskog inteligentnog stvorenja, koji je kasnije dao svom sljedbeniku Kennethu Grantu. Lam mu je nekoliko mjeseci otkrivao duhovne i kozmičke tajne i otvarao Portal prema drugim svjetovima. Sve to vrijeme Crowley je bio na platnom spisku Georgea Sylvestera Wiereka, za čiji je časopis “Fatherland” pisao pronacističke članke. Crowley je kasnije tvrdio da njegovi tekstovi uopće nisu Hitlerova propaganda, već parodija. Također je uključeno u “Alamantchov dnevnik” pismo koje je Crowley poslao Vireku, a naslovio ga je Moj dragi Virek.

U njemu je objavio da je uz pomoć magije došao do svog novog imena, koje je zapravo broj zvijeri 666, te da ga više ne zanima pisanje članaka za Virekove novine. Crowleyev utjecaj u SAD-u bio je odlučujući šezdesetih godina XX. stoljeća za formiranje brojnih crnomagijskih kultova i sekti.

Prihvati notifikacije