Magazin

Kombinacije namirnica koje ne idu zajedno: Zagarantovani su vam plinovi i nadutost

Sljedeće kombinacije bi trebali izbjegavati u potpunosti...

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Svi vole pizzu uz neko gazirano piće, ali je li to zdravo? Neke popularne kombinacije hrane nisu tako dobre za naš trbuh. Postoje određene kombinacije jela koje moramo izbjegavati, a stručnjaci imaju dobro objašnjenje za to.

Stručnjaci iz Prepped Pots powered by MuscleFood kažu da se različite namirnice probavljaju u različito vrijeme pa je najbolje kombinirati one u sličnom vremenu kako biste izbjegli nelagodu i preopterećenje probavnog sustava. Namirnice također imaju različite razine pH, a one s nižim vrijednostima smatraju se kiselima, poput žitarica, jaja, mesa i gaziranih pića.

One s višim pH razinama su alkalne, a uključuju voće i povrće. Kada se hrana s različitim pH razinama konzumira zajedno, tijelo ne može pravilno probavljati nijednu od njih, što može dovesti do nadutosti i plinova za one s posebno osjetljivim želucem.

Ashley Tosh, stručnjakinja za zdravlje i prehranu u Prepped Pots, rekla je: “Kada kombinirate hranu, želite promatrati dvije ključne značajke – koliko im je vremena potrebno za probavu i njihovu pH razinu. Opće pravilo je da se držite hrane sa sličnim vremenom probavljanja i sličnim pH razinama kako biste želucu dali najbolju priliku za učinkovito probavljanje obroka. Ne samo da kombiniranje pogrešne hrane dovodi do neugodne nadutosti, nego i sprječava vaše tijelo da izvuče maksimum iz obroka. Na primjer, ispijanje kave ili čaja uz jaja zapravo može spriječiti količinu željeza koju tijelo apsorbira.”

Zatim je dodala: “Ova klasična kombinacija može imati negativan utjecaj na vaš želudac. Rafinirani ugljikohidrati u pizzi u kombinaciji s dodanim šećerima u gaziranim pićima, mogu uzrokovati dramatičan porast razine šećera u krvi. Pizza je također masna hrana i kada se pomiješa s gaziranim pićima može biti teška za probavni sistem i dovesti do neugodnog osjećaja sitosti i nadutosti.”

Voće i žitarice

Za one s osjetljivim želucem, kombinacija voća i žitarica može biti loša ideja zbog razlike u vremenu probavljanja. Želudac lako probavlja voće, dok žitaricama obično treba više vremena. Konzumiranje ove hrane zajedno može uzrokovati nelagodu.

Kafa uz jaja

Ako ujutro popijete šoljicu kafe uz jaja, ometate apsorbiranje željeza u tijelu. Kfva i čaj sadrže svojstva koja sprječavaju apsorpciju željeza u tijelu, što znači da nećete dobiti sve dobrobiti od svog obroka. Preskočite čaj i kavu i pričekajte barem sat vremena prije nego što ih popijete nakon obroka bogatog željezom.

Jaja i meso

Spajanje jaja s mesom poput kobasica može biti teško za probavni sistem. Jaja i meso sadrže visoke razine proteina, što može preopteretiti tijelo proteinima i stvoriti neugodan osjećaj.

Jogurt i voće

Iako zvuči kao zdrava kombinacija, jogurt se smatra alkalnim, dok su borovnice i jagode kisele. Još uvijek možete uživati ​​u zdjelici jogurta s voćem kao ukusnom doručku, ali pokušajte se odlučiti za alkalno voće poput malina i banana, piše Republika.