Magazin

Doktor upozorava da milioni jedu hranu koja uzrokuje više smrti nego duhan

Bilo da se radi o čokoladi ili slanom čipsu, svako ponekad žudi za nezdravim obrokom.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Međutim, ultraprerađena hrana nije ograničena samo na stvari koje jedemo povremeno. Ona uključuje i hrenovke, kruh, jogurte s voćnim okusom, čak i supe iz vrećice.

“Ta hrana je povezana s više slučajeva smrti u svijetu nego duhan”, upozorio je dr. Chris Van Tulleken u podcastu Diary Of A CEO.

“Jeo sam tipičnu zapadnjačku hranu i užasno sam se udebljao. Upao sam u začarani krug prejedanja, tjeskobe i nesanice. Da sam tako nastavio godinu dana, udvostručio bih svoju tjelesnu težinu”, dodao je.

Doktor ističe da su ultraprerađene namirnice nezdrave, ali i da stvaraju ovisnost kao i pušenje.

“Povećana konzumacija ultraprerađene hrane povezana je s kardiovaskularnim bolestima, rakom, visokim krvnim pritiskom, bolešću masne jetre, upalnom bolesti crijeva, depresijom, povišenim masnoćama u krvi, sindromom iritabilnog crijeva i demencijom”, upozorio je.

Što je najgore, ljudi s niskim primanjima su prisiljeni jesti ultraprerađenu hranu jer je jeftina.

“Kada bismo se riješili siromaštva, riješili bismo se oko 60 posto problema bolesti povezanih s prehranom”, poručio je dr. Van Tulleken, piše N1.