Magazin

Kardiolog otkriva NAJBOLJU UŽINU koja može da se jede svakog dana, a da uopšte ne šteti zdravlju srca

Rijetko ko je imun na žudnju za hranom u poslijepodnevnim satima.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Čak i ako nismo gladni, između ručka i večere često osjetimo potrebu za grickanjem. Grickalice imaju lošu reputaciju, ali zapravo mogu da budu zdrave.

Kardiolog Sandia K. Balaram za “The Parade” otkriva da jednu grickalicu, koju smatra zdravom za srce, jede gotovo svaki dan, a to su kokice.

Ova grickalica je zdrava za srce jer je bogata vlaknima, a ima malo kalorija, rekla je dr Balaram.

Ishrana bogata vlaknima povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Vlakna mogu da pomognu u snižavanju nivoa LDL holesterola, što pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Jedna šolja kokica pečenih na toplom vazduhu ima 31 kaloriju. Niskokalorični zalogaji pogoduju zdravlju srca, jer prekomjerni unos kalorija može da uzrokuje pretilost, što je faktor rizika za srčane bolesti.

S druge strane, kokice za mikrotalasnu bogate su natrijumom i zasićenim mastima, a to su materije loše za zdravlje srca ako se konzumiraju u prekomernim količinama. Takođe, umjesto dodavanja soli kokicama, što povećava količinu natrijuma, razmislite o dodavanju začina i bilja koji su povezani sa blagotvornim djelovanjem na zdravlje srca, poput kurkume, bijelog luka, komorača, navodi 24.hr.