Naime, ispijanje jedne do dvije šoljice kafe dnevno povezano je s manjim rizikom od srčanih bolesti i zatajenja srca.
A jeste li znali da postoji i jedan poseban sastojak koji može poboljšati vašu sljedeću šoljicu: kakao, piše Gloria.hr.
Kakao prah može smanjiti upalu
Kafa sama po sebi ima dobrobiti za zdravlje srca, ali dodavanje dvije kašićice kakaa (organski bez dodanog šećera) može još više poboljšati te dobrobiti.
– Kao i zrna kafe, kakao prah sadrži flavanole koji imaju protivupalni učinak, opuštaju krvne žile i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi – kaže doktorica Nikki Bart.
Dokazano je da flavanoli smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi, što može pozitivno utjecati na zdravlje srca opuštanjem krvnih žila, čime se snižava krvni pritisak. Kakao je moćan antioksidans i jedan od najboljih prirodnih izvora željeza, a dodate li ga u kafu poboljšat ćete kognitivne sposobnosti i dobro raspoloženje.
Može i đumbir
Ovakav napitak dobar je način da iskoristite zdravstvene blagodati đumbira, koji je poznat kao snažan antioksidans, smiruje upale, želučane probleme, bolove u mišićima te snižava holesterol i potiče probavu.
Izvor: Gloria.hr