U istraživanju, koje je objavljeno u Evropskom žurnalu preventivne kardiologije, se navodi da nefiltrirana kafa sadrži supstance koje povećavaju holesterol u krvi.
– Filteri uklanjaju supstance iz kafe koje povećavaju nivo holesterola, a samim tim se smanjuje rizik od srčanih udara i prerane smrti – kazao je autor studije Dag Tel, profesor iz Odeljenja za javno zdravlje na Univerzitetu Geteborg.
– Naša studija pruža ubjedljive dokaze o vezi između metode pripreme kafe, srčanog udara i dugog života – kaže Tel.
To je loša vijest za ljubitelje kafe koja se prave u francuskoj presi ili kafetijeri, koje su danas veoma popularne, ili za ljubitelje jake turske kafe koja se sprema u džezvi.
Kuhanje kafe ili upotreba prese za kafu zapravo mogu da povećaju rizik od srčanih bolesti.
– Nefiltrirana kafa, poput grčke i turske kafe, koja se kuha, ili kafa koja se pravi u francuskoj presi, sadrži veće količine kafestola i kaveola, organske kiseline koje se nalaze u talogu i na površini kafe – rekla je nutricionistkinja Lisa Drejer za CNN.
– Studije su pokazale da ove materije mogu da povećaju nivo triglicerida i LDL holesterola. Zato se držite filtrirane kafe, jer filteri kroz koje kafa prolazi zadržavaju štetne supstance – zaključuje Lisa.