Magazin

Elvisov vječni duh: Kralj koji živi i nakon 47 godina smrti

Američki glazbenik Elvis Aaron Presley, “kralj rocka”, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća, rođen je 8. siječnja 1935. godine.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Presley je prodao više od 150 milijuna ploča i glumio u dvadesetak filmova. Karijeru je počeo kada je vlasnik Sun Recordsa Sam Phillips, željan da široj publici približi zvuk afroameričke glazbe, vidio u Elvisu potencijal da to i ostvari. U pratnji gitarista Scottyja Moorea i basista Billa Blacka, Elvis je jedan od začetnika rockabillyja, ubrzanog spoja countryja i rock’n’rolla. Njegov prvi singl ‘Heartbreak Hotel’ izašao je u siječnju 1956. godine i odmah postao hit broj jedan. Presley je postao vodeći predstavnik novog zvuka.

Pročitajte još

Njegov način izvođenja pjesama i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih. Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom “Voli me nježno”. Uglavnom je glumio u glazbenim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovno postajale hit. Od 1957. do 1966. godine Presley se nalazio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca. Godine 1975. ima ozbiljne zdravstvene probleme, dijabetes i gastritis. Postao je ovisan o drogama, a 1977. godine doživio je srčani udar, ali nije promijenio način života. Dana 16. kolovoza iste godine Elvis je pao u duboku komu zbog prekomjerne upotrebe droge. Liječnici su mu pokušali spasiti život, ali nisu uspjeli. U trenutku smrti imao je 42 godine.

Zahvaljujući tehnološkom napretku, rock legenda će ponovno “oživjeti” na pozornici, uz pomoć umjetne inteligencije. U Londonu na jesen kreće prikazivanje multimedijalne predstave “Elvis Evolution”, u kojoj će koncertni nastupi Kralja rocka osvajati novu generaciju obožavatelja, brišući granice između stvarnosti i svijeta umjetne inteligencije.

Zanimanje javnosti za Presleyja poraslo je nakon snimanja filma “Elvis” Baza Luhrmanna iz 2022., koji je nominiran za Oscara i osvojio je četiri nagrade BAFTA te Zlatni globus. Film “Priscilla” redateljice Sofije Coppole o supruzi Elvisa Presleyja 2023. imao je premijeru na filmskom festivalu u Veneciju i bio je nominiran za Zlatnog lava.